Aksović (Dveri) i Grbović (PSG) o zabrani prisustva liturgiji na Vaskrs

Da li je zabrana kretanja i prisustva liturgijama za Vaskrs udar na slobodu veroispovesti ili ne? O tome smo diskutovali sa Stefanom Aksovićem, članom Predsedništva Dveri i Pavlom Grbovićem, članom predsedništva PSG.

Praznici su obično vreme smirivanja tenzija u društvu, ali ove godine je malo drugačije. Odluka državnog vrha da se zbog širenja virusa korona za Vaskrs zabrani kretanje, a samim tim i prisustvo na liturgijama izazvala je vrlo oprečne reakcije.

Društvene mreže izgledaju kao „bojno polje“ i čini se da niko nema razumevanja za „one druge“. Za jedne je ova odluka „antinarodne vlasti udar na pravoslavlje“ , a oni koji se slažu sa zabranom nazivaju se „decom komunizma“. Drugi su, pak, svoju osudu usmerili ka vernicima i SPC, koji se etiketiraju kao neodgovorni i zaostali. Fotografije pričešća su praćene osuđujućim komentarima, a neki su i liturgije održane u vreme kada je dozvoljeno kretanje prijavljivali policiji. 

ŠTA MISLE MLADI IZ POLITIČKIH STRANAKA?

Da li mladi iz političkih stranaka upadaju u ove polarizacije ili ipak temi pristupaju umerenije i odgovornije? Komentare smo tražili od Stefana Aksovića, člana Predsedništva Dveri i Pavla Grbovića, člana Predsedništva Pokreta slobodnih građana.

Za Aksovića tolika osuda pokazuje „izostanak svesti o tome šta je zapravo činilo osnovnu odrednicu srpskog bića kroz istoriju od koje je ono naprosto neodvojivo – a to je vera u živoga Boga“. „Ko to ne razume, svakako da ne može razumeti ni potrebu verujućih za mnogo važnijom – duhovnom hranom. Liturgijom i pričešćem. Ne, dozvoliće da se guramo za džak brašna ili paket rolni toalet papira, ne čak ni na pijacama, da domaći proizvođač ima gde da plasira svoju robu, nego u supermarketima – ali stajanje u hramu  ili čak ispred hrama na Vaskršnjoj Liturgiji nikako.“

Grbović ističe da u potpunosti razume duhovnu potrebu velikog broja pravoslavnih vernika u Srbiji, ali smatra da u trenutnim okolnostima treba ispoštovati donetu meru i u nedelju ostati u svojim domovima. „Verujem da nije greh i da niko neće biti manji vernik ukoliko tog dana umesto odlaska u crkvu vreme provede sa svojom porodicom.“ – smatra on.

KRŠENJE SLOBODE VEROISPOVESTI ILI NE?

"Ovo ne treba svoditi na pitanje obračuna sa pravoslavnim vernicima ili gušenje verskih sloboda. "
pavle grbovic 1
Pavle Grbović
Član Predsedništva Pokreta slobodnih građana

„Bez želje da merim da li je neko manje ili više uskraćen, ali svi se suočavamo sa značajnim ograničenjima koja nam nisu nimalo prijatna i zbog toga ne bih želeo da se ovo pitanje svede na pitanje obračuna sa pravoslavnim vernicima i gušenja verskih prava i sloboda. Pre bih rekao da se radi o nevoljnom, ali i nužnom društvenom ugovoru kojim se svi odričemo dela prava da ispunjavamo neke potrebe, kako bismo sačuvali zdravlje i što pre vratili živote u normalne tokove.“ – ističe Grbović.

"Poznavajući prirodu aktuelne vlasti te njen odnos prema vladavini prava, izlišno je govoriti i očekivati da će poštovati i ona Ustavom zagrantovana prava građana na slobodu veroispovesti"
Stefan Aksovic 1
Stefan Aksović
Član Predsedništva Dveri

Aksović se, pak, poziva na dosadašnja brojna kršenja Ustava i ustavom zagarantovanih prava od strane aktuelne vlasti.

„Poznavajući prirodu aktuelne vlasti te njen odnos prema vladavini prava, izlišno je govoriti i očekivati da će poštovati i ona Ustavom zagrantovana prava građana na slobodu veroispovesti a koja se ne mogu uskratiti ni u periodu vanrednog stanja. U tom pogledu, kako vidimo, neće se proslaviti ni oni drugi – samozvani borci za odbranu ljudskih prava i sloboda. Kada je u pitanju Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici, nekako isuviše lako dođu na gotovo identične pozicije rafalne paljbe i osuda bez ikakvog poštovanja poput onih koje čitamo iz Kurira i Informera.“ Po njegovim rečima „ništa manje izlišno ne bi bilo ni govoriti o postojanju kakve dublje, hrišćanske svesti i utemeljenja kod onih koji se u političkom smislu predstavljaju kao nacionalne opcije. Od irelevantnih poput Zavetnika ili Srpske desnice, preko DSSa i radikala sve do vladajuće Srpske napredne stranke.“

DA LI NAM JE POTREBNO VIŠE MEĐUSOBNOG RAZUMEVANJA?

Za Aksovića međusobno razumevanje je nužno ali i ova situacija je pokazala da u našem društvu ima jako malo razumevanja za verska osećanja pravoslavaca.

„Nije ni do sada bila neka tajna ali ova kriza iznova je potpuno ogolila činjenicu da su u našoj državi posebna prava i privilegije rezervisane gotova za sve, od raznih manjina i migranata pa evo danas i do kućnih ljubimaca – osim za većinski, srpski narod pravoslavne veroispovesti.“ – smatra on.

Grbović smatra da je neophodno da svi pokažemo malo više tolerancije. „I građani koji podržavaju mere moraju da imaju razumevanja za emotivne reakcije vernika, kao što oni koji se merama protive moraju da razumeju one koji se plaše da bi takvi skupovi mogli da dovedu do novog talasa širenja virusa i produžetka ove agonije čiji se kraj već nazire.“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian