Milica Čalija: Potrebno je male privrednike osloboditi poreza i doprinosa

U današnjem štampanom izdanju Politike našao se i naslov “PRIVREDNICI OČEKUJU OPORAVAK ZA TRI MESECA”. Milica Čalija, osnivačica udruženja malih privrednika –“98posto”, odgovara za Pokreni.rs koliko je to realna prognoza? Kakve su mere potrebne malim privrednicima da bi to stvarno i bilo tako?  

Milica Čalija, FB arhiva

„Privrednici očekuju oporavak za tri meseca“ – ne uspevam da vidim šta je izvor ove informacije, tj. da li je Politika imala nekog sagovornika, ili je to prognoza novinara. Prema podacima ankete koju su Smart kolektiv i Forum za odgovorno poslovanje sproveli u periodu od 25. do 29. marta 2020. godine, a u kojem je učestvovalo 209 mikro i malih preduzeća iz Srbije iz različtih branši, preko 70% preduzeća očekuje da će osećati ekonomske posledice pandemije na poslovanje 6 meseci i duže. Za većinu malih privrednika, mislim da je čak i ovakva prognoza optimistična.

Naša Vlada je reagovala zaista brzo i brzo je donela mere za pomoć privredi, međutim do prve konkretne finansijske pomoći ima još mnogo vremena. Naime prve isplate minimalaca najavljene su za 15.5. a posao stoji, novih prihoda nema ili su smanjeni, dok su nameti ostali gotovo isti. To je samo deo problema.

NE TRAŽIMO POMOĆ U NOVCU VEĆ OSLOBAĐANJE POREZA I DOPRINOSA

U nedostatku mera podrške koje bi omogućile opstanak malih firmi, kao što je otpis poreza i doprinosa za vreme krize, svedoci smo da se samo u poslednjih mesec dana ugasilo preko 6000 malih preduzeća prema statistici APR-a. Nažalost, izgleda da nije bilo dovoljno sluha da se čuje glas malih privrednika. Grupom na Facebooku ”Glas preduzetnika” i peticijom koja je nastala iz ove inicijative nismo tražili pomoć u novcu, već samo da nas država oslobodi poreza i doprinosa u vreme trajanja vanrednog stanja i tri meseca nakon toga, jer očekujemo da će najveća kriza za poslovanje malih privrednika tek doći tokom leta, kada se ispostavi da je mnogo ljudi, uprkos merama, ostalo bez posla, da su mnogi preduzetnici morali da zatvore svoje radnje, da je kupovna moć stanovništva opala.

Uprkos našim razložnim zahtevima, imali smo obavezu plaćanja PDV-a već u sred vanrednog stanja, dok posao stoji, 15.4. a sve doprinose za ovaj period ćemo morati da platimo od januara 2021. godine, kada mnogi mali preduzetnici sumnjaju da će uopšte poslovati, pošto ne očekuju da će prebroditi ovu krizu.

"Zato je sada, više nego ikada, važno da kupujemo od malih, lokalnih proizvođača."
milica Calija 1
Milica Čalija
Udruženje malih preduzetnika "98posto"

FORMIRALI SMO UDRUŽENJE KAKO BI NASTAVILI DA APELUJEMO NA DRŽAVU

Kako bismo nastavili da apelujemo na državu da razume probleme malih privrednika, koji u Srbiji zapošljavaju čak 629 hiljada ljudi, ovih dana i formalno smo osnovali udruženje malih privrednika Srbije pod nazivom ”98%”. Naime, prema podacima APR-a, čak 98% redigstrovanih privrednih subjekata u Srbiji čine mikro i mala preduzeća i preduzetnici.Ovo će biti savet malih privrednika, onih čiji se glas najmanje sluša, a koji su najvitalniji stub ekonomije. Važno je napomenuti da ovaj savez nema nikakve političke konotacije, niti ambicije, cilj nam je da pomognemo umrežavanje mikro i malih preduzeća, da učinimo da se njihov glas čuje, i da ostvare svoj puni potencijal. Sajt preko kojeg će svi mali privrednici moći da se informišu i pridruže je u fazi izrade, na adresi: www.98posto.rs 

Znam da su gotovo svi mali proizvođači pogođeni ovim stanjem. Zato je sada, više nego ikada, važno da kupujemo od malih, lokalnih proizvođača, vidim da većina ima neki vid online prisustva i radi dostavu, važno je da se međusobno podržimo da bismo preživeli i ovu zdravstvenu krizu, ali i onu još težu, ekonomsku, koja tek sledi nakon pandemije.

Milica Čalija je preduzetnica, suvlasnica proizvodnje ovsenih kolača ”Anđeli”. Proleća 2019. osnovala je školu preduzetništva sa idejom da osnažuje i edukuje male preduzetnike. U 2019. godini bila je jedini preduzetnik iz Srbije koji je govorio na samitu Evropske unije o Zapadnom Balkanu na temu preduzetništva.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian