fbpx

Andrej Bojić: Briga za životnu sredinu ne poznaje granice i političke razlike

Andrej Bojić je u decembru prošle godine izabran za potpredsednika UN FCCC COP 26 (Konferencija Ujedinjenih nacija o promeni klime). Ekološkim temama se bavi i na svom radnom mestu u Ministarstvu zaštite životne sredine. Pitali smo ga koje su politike Ministarstva prema ovim temama i šta bi poručio sugrađanima povodom Dana planete Zemlje?

PORUKA ZA SUGRAĐANE POVODOM DANA ZEMLJE

Jednom je jedan mudar čovek rekao kako ne razume da čovek kao jedino inteligentno biće na Planeti jedini uništava svoj dom. To je nažalost apsolutno tačno. Na našu divnu Planetu moramo misliti svaki dan, kao što mislimo danas kada obeležavamo njen Dan. Ekologija i briga za zdravu životnu sredinu ne poznaju državne granice niti političke i starosne razlike. Svi mi imamo privilegiju da budemo ekolozi. Meni lično, najveću čast predstavlja kada kažem da sam po opredeljenju ekolog iako sam po obrazovanju politikolog.

"Ekologija i briga za zdravu životnu sredinu ne poznaju državne granice niti političke i starosne razlike. "
Andrej Bojic
Andrej Bojić

Zanimljivo je da je međunarodni Dan Planete Zemlje prvi put obeležen pre tačno pola veka, baš uz pomoć mladih i studenata koji su o Planeti mislili svaki dan i koji su brigu o njoj shvatili kao svoju životnu misiju. Danas mladi širom Planete ponovo podsećaju starije da izmedju nas i Planete mora postojati ljubav ukoliko želimo da vreme dok stanujemo na njoj provedemo lepo. Ukoliko ne želimo, živećemo svoje košmare i dešavaće nam se različite ružne stvari, od uragana, poplava do epidemija, kakvu i danas proživljavamo sa covid-om.

RAD MINISTARSTVA ZA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE

Naša država se pokrenula i formiranjem Ministarstva zaštite životne sredine pokrenula promenu u odnosu svakog od nas prema zaštiti životne sredine. Najponosniji smo što se danas o izazovima zdrave životne sredine priča i što ova tema zaokuplja sve veći deo javnosti.

Andrej Bojić

Srbija danas aktivno učestvuje u najvažnijim globalnim ekološkim tokovima, ali i korak po korak rešava sopstvene izazove. Možemo da se pohvalimo da je od prošle godine naša zemlja potpredsednik skupštine Ujedinjenih nacija za zaštitu životne sredine, kao i potpredsednik konferencije Ujedinjenih nacija o promeni klime.

U poslednjih par godina završeni su projekti za izgradnju deponija i fabrika za preradu otpadnih voda koje će biti građene i kroz veliki plan „Srbija 2025“, značajno je povećano davanje reciklažnoj industriji koja stvarno čisti našu zemlju, kažnjeni su oni koji su zagađivali našu životnu sredinu, itd. Svesni smo da ništa ne može da se uradi preko noći i da je ovo oblast u kojoj nas čekaju ogromni izazovi, ali smo takođe svesni da je najvažnije da se ti izazovi mogu prevazići jedino ako se svako od nas pokrene i uradi nešto lepo za svoju zemlju i Planetu. Svi smo mi stanovnici ove zemlje, ove Planete, ali i članovi društva svih ljudi, čovečanstva. Hajde da ne budemo samo članovi, već da budemo njegov najodgovorniji deo, da budemo čovečni prema čovekovoj okolini.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian
sr_RSSerbian