fbpx

Da li je kampanja u toku? Odgovaraju Boban Stojanović i Bojan Klačar

Aleksandar Vučić u obilasku radova na deonici brze pruge Stara Pazova Novi Sad, 21. april 2020.

Da li se aktivnosti predsednika Srbije u aktuelnom vanrednom stanju, poput isporučivanja respiratora u Novom Pazaru ili obilaska radova na deonici brze pruge Stara Pazova-Novi Sad, mogu okarakterisati kao (prikrivena) izborna kampanja? Ili su to uobičajene aktivnosti predstavnika vlasti? Pitali smo Bobana Stojanovića i Bojana Klačara.

Boban Stojanović i Bojan Klačar

Boban Stojanović: Možda i najgora kampanja

Za politikologa Bobana Stojanovića stvar je jasna. „Možemo da tumačimo da li je izborna, predizborna ili samo kampanja – ali je svakako kampanja.”- ističe on.

"Neodgovorno, bahato i samo govori koliko je rejting važan za vlast"
boban stojanovic N1
Boban Stojanović

Po njegovim rečima ova kampanja ne staje i tokom pandemije i dodatno se zahuktava kako se vanredno stanje bliži kraju, a izbori približavaju.

“Pitanje kakva je to kampanje je pitanje forme, a ono sto je suština jeste da sve ovo jeste kampanja i zloupotreba javnih resursa koju predsednik (sada, a nekad premijer ili PPV) koristi da sebi gradi ili održava rejting uz pomoć propagandnih televizija koje sve to besomučno prenose.”-kaže Stojanović.

Po njegovim rečima, ovde je najgore što danima slušamo kako su zabranjena okupljanja i kako treba izbegavati kontakte, a onda to vidimo na televiziji.

“Neodgovorno, bahato i samo govori koliko je rejting važan za vlast. Tako da – svakako ko stavi znak pitanja pored ovog i da li je to kampanja, nije ništa drugo nego saučesnik u možda i najgoroj kampanji. A koju reč će staviti ispred toga je tužna forma svega ovoga, a suština je više nego jasna.” – naglašava Stojanović na kraju.

Bojan Klačar: Posao političara je komunikacija sa građanima

Za Bojana Klačara, Izvršnog direktra CESID-a, istina je ipak negde između. Za njega ove aktivnosti “nisu ni izborna kampanja (formalno nismo u kampanji jer su izbori prekinuti), a nisu do kraja ni uobičajena aktivnost predstavnika vlasti jer je upadljivo odsustvo izvršne vlasti i dominacija predsednika.”

“Radi se o proceni da predsednik ima najveći autoritet na ponašanje građana i ostalih aktera i da je zbog toga neophodno da bude ovakvih događaja. Njegovo prisustvo u načelu ne mora da bude loše ako je incidentno ili ako je izbalansirano sa radom drugih institucija jer ne možemo da prenebregnemo činjenicu da je predsednik u Srbiji (kao institucija) neko ko ima ogroman legitimitet na bazi direktnog izbora od strane građana.” – smatra Klačar.

Ipak, za njega je upitno ako ovo znači da su ostale institucije slabe, da se politički život centralizuje i da izostaje preko potrebna transparentnost. “Ako želimo kao zajednica da „lečimo“ ove devijacije, moramo spram toga da upodobimo i buduće reforme. Ako želimo direktan izbor predsednika, onda spram toga treba odrediti/osnažiti nadležnosti. Ako želimo „slabog predsednika“, onda nam ne treba direktan izbor. Ako želimo jak parlament koji će kontrolisati izvršnu vlast, moramo promeniti način izbora poslanika.” – ističe Klačar.

"Ako me pitate, da li je za svakog političara ključni posao da priča s građanima, odgovor je potvrdan, ali to važi za sve političare, i one opozicione. Nije svako pojavljivanje političara kršenje nekog zakona, niti je svako pojavljivanje opozicije podrivanje napora države u borbi protiv krize. "
Beograd, 6. avgusta 2019 - Suvise je rano prognozirati da li ce doci do dogovora izmedju vlasti i opozicije, smatra izvrsni direktor CeSID-a Bojan Klacar koji veruje da ce se nakon jos jednog ili dva naredna sastanka verovatno znati da li postoji zajednicki imenitelj. FOTO TANJUG /DRAGAN KUJUNDZIC / bb
Bojan Klačar

Klačar naglašava da ne smemo upasti u zamku da osuđujemo komunikaciju političara s građanima. “To im je posao, jer im na taj način sužavamo manevarski prostor da definišu svoje političke pozicije i naprave alternativu. Kao zajednica treba da definišemo pravila koja političarima omogućavaju da rade, ali da ona omoguće ravnopravnost i pošten pristup svima uz striktne granice i sankcije za njihova kršenja.” – zaključuje on na kraju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian