Doc. dr Goran Babić: Nije realno očekivati smanjenje školarine

Goran Babić, docent na Visokoj školi akademskih studija „Dositej“ i odbornik u Skupštini opštine Grocka gde je i predsednik OO Jedinstvene Srbije , istakao je za portal Pokreni.rs da profesori imaju dosta obaveza u toku vanrednog stanja i da su fakulteti angažovali dodatnu opremu i resurse kako učenici i studenti ne bi bili uskraćeni za ono što su platili.

Da li je realan predlog da se smanje školarine?

Očigledno je da je trenutna pandemija izazvana virusom COVID-19 nepovoljno uticala na čitavu ekonomiju, ali studenti i učenici nisu, niti će biti uskraćeni za ono što im sleduje. S tim u vezi, mislim da nije realno očekivati smanjenje školarina.

Naprotiv, ova situacija dovela je do još veće posvećenosti i pristupačnosti profesora i dodatno angažovanje resursa i opreme. Osnivač i vlasnik Akademije Dositej prof. dr Zoran Jovanović je odmah po uvođenju vanrednog stanja obećao da će svi profesori i zaposleni biti plaćeni i da niko neće izgubiti posao. Kasnije se pojavila mogućnost pomoći države, koja je obrazovnim institucijama uvek potrebna.

"Sve ima svoje prednosti i mane. U uslovima pandemije, uvođenje online nastave je bilo najbolje rešenje. "
FB_IMG_1588232848446
Doc. dr Goran Babić

Kako su organizovana predavanja na daljinu u toku vanrednog stanja?

Akademija Dositej, gde sam angažovan za užu naučnu oblast Menadžment i biznis, je jedan od vrlo kvalitetnih obrazovnih sistema u Srbiji u okviru koje se nalaze dve visoke škole na kojima se realizuju osnovne i master akademske studije (Visoka škola akademskih studija Dositej koja školuje ekonomiste i informatičare i Visoka brodarska škola akademskih studija) i četiri srednje škole (Srednja škola „Dositej“, Srednja medicinska škola, Tehnička škola i Beogradska umetnička škola za dizajn i nove medije).

Naši studenti i učenici su i pre uvođenja vanrednog stanja imali priliku da pristupe elektronskim platformama na kojima se nalaze svi potrebni materijali i literatura. Uvođenjem vanrednog stanja svi profesori su se angažovali da se platforma dodatno usavrši, tako da je omogućeno studentima da prate nastavu online. Ono što je posebno važno istaći je da su svim studentima i učenicima omogućene i svakodnevne konsultacije sa profesorima preko mejlova i ostalih vidova komunikacije.

Želim da pohvalim i ministra prosvete Mladena Šarčevića koji je zaista blagovremeno organizovao praćenje nastave preko televizije.

Da li nastava online može da bude kvalitetna kao redovna nastava u školi?

Sve ima svoje prednosti i mane. U uslovima pandemije, uvođenje online nastave je bilo najbolje rešenje. Na nekim univerzitetima u svetu pored praćenja nastave, postoji i mogućnost online polaganja ispita. Tako da što se tiče visokog obrazovanja, online nastava nije ništa novo i na to su spremni i studenti i profesori. Kada je reč o srednjoškolskom obrazovanju, naročito škole čiji nastavni planovi i programi obuhvataju i praktičnu nastavu, bile su na velikom ispitu.

Interesantno je iskustvo koje mi je prenela dr Nina Mudrinić direktorka Beogradske umetničke škola za dizajn i nove medije, u kojoj učenici rade za štafelajima, po živom modelu, u ateljeu, gde im profesori koriguju radove. Koliko god izgledalo nemoguće, našli su veoma kreativna rešenja. Oni su rešili i likovne predmete, ali i dizajnerske toliko kvalitetno online, da im je to čak otvorilo nove kreativne prostore i poboljšalo kvalitet rada, jer su bili primorani da koriste tehnologiju, koja će im biti neophodna u budućnosti.

Slično su radili učenici Srednje škole Dositej i Medicinske škole (oni su sad imali mogućnost da se sretnu sa realnim životnim i medicinskim problemom, pandemijom, da shvate kako se u ovim uslovima organizuje zdravstveni sistem).

Za kraj istako bih da je sistem obrazovanja u Srbiji vrlo kvalitetan i pozvao bih sve kandidate da upisuju fakultete i škole u Srbiji. Što se tiče Akademije Dositej, online upis je u toku, a svi zainteresovani kandidati za upis na fakultet ili srednju školu mogu me kontaktirati na telefon 0641202192.

Dr Goran Babić je docent na Visokoj školi akademskih studija „Dositej“ za užu naučnu oblast Menadžment i biznis. Doktorirao na Tehničkom fakultetu Univerziteta u Beogradu sa 28 godina. Odbornik u Skupštini opštine Grocka od 2016. godine i član Glavnog odbora Jedinstvene Srbije

Pročitajte još:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian