Maksim Jovović ima SAMO 20 godina i napravio je aplikaciju koja će svima biti od koristi

Maksim Jovović ima 20 godina, napravio je aplikaciju “Oflajn srpski rečnik” i sa grupom drugara planira da pokrene firmu za gamedevelopment. Ovo je njegova priča!

“Volim da učim nove stvari i da rešavam probleme! Veliki sam fan edukacije ali ne i školskog sistema” – zapoćinje Maksim razgovor o sebi I svojoj novoj aplikaciji. Kaže da ne želi da bude osoba koja uperi prstom i kaže da je nešto lose, a onda ne preduzme ništa po tom pitanju.

Tako je i došao na ideju da napravi aplikaciju sa bazom srpskih reči. Ova besplatna aplikacija radi i offline. Čim je skinete imate odmah 60,000 reči. Pored toga imate sinonime, definicije, opciju nasumične pretrage, reč dana, omiljene reči i naravno istoriju pretrage. Napredna pretraga vam čak omogucava da tražite rime!

Maksim Jovović: Želim da napravim razliku

“Cilj ove aplikacije donekle proizilazi iz te želje da napravim neku razliku, koliko god mala ona bila” – kroz osmeh priča ovaj “klinac”.

“Smatram da je sistem zastareo i da ga treba modernizovati. Ideja je nastala u karantinu. Pošto osnivam firmu sa drugarma, glavni kompjuter sam preselio kod drugara koji živi daleko. Iz tog razloga nisam u stanju da radim na svojim glavnim projektima niti imam dovoljno jaka sredstva da to radim. Umesto toga čitam dosta knjiga o preduzetništvu i filozofiji. Usput pokušavam da pronađem neku malu ideju koju bih mogao za vreme karantina da realizujem. Kažu da smo najkreativniji kada imamo limitacije, i mislim da je ovo čist primer toga” – kaže Maksim.

Dok je čitao knjige primetio je da s vremena na vreme nailazi na nepoznate reči i da mu treba dosta vremena da pronađe njihovo značenje.

“U početku nisam ni obraćao pažnju na ovaj problem. Prosto sam prihvatio to kako jeste. U dubini duše kažem sebi da bi bilo kul da postoji neka aplikacija za ovo, ali kao da nisam svestan da sam ja programer i da mogu to da realizujem” – priča nam Maksim o tome kako je došao na ideju.

Maksim Jovović: U svakom problem leži prilika

“Ali nakon nekoliko deja vu-a, setio sam se onoga sto sam čitao u knjigama – da u svakom problemu leži prilika! Raspitao sam se da li bi ljudima bila korisna takva aplikacija i nakon njihovih afirmacija odlučio da je napravim. Jedan od najvecih izazova tokom pravljenja aplikacije jeste baza reči. Nigde nisam uspeo da nađem bazu. I tamo gde sam je našao nisam uspeo da stupim u kontakt sa ljudima. Na kraju sam odlučio da je sam “sklepam” sa nekoliko razlicitih resursa, međutim i dalje nije savršena.

Planiram u sledećem updejtu aplikacije da ubacim opcija da korisnici mogu da prijave pogrešne reči i da predlože izmene i nove reči. Ovim putem svi zajendo ćemo mnogo brže razviti bazu. A kada dostigne neki nivo koji bi mene zadovoljio, planiram da je otvorim drugim ljudima da je koriste i takođe prave korisne i nove alate.” – kaže Maksim.

Aplikaciju možete pronaći na ovom linku.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian