Svetski dan slobode medija: „GROMOGLASNA TIŠINA“

Danas se obeležava Svetski dan slobode medija, a prema istraživanjima raznih međunarodnih organizacija, mediji se sve više suočavaju sa napadima, pritiscima, a zabrinjavajući je i problem lažnih vesti koji je i za vreme pandemije COVID-19 u porastu.

U Srbiji situacija se pogoršava iz godine u godinu, a čemu svedoče izveštaji međunarodne ogranizacije Reporteri bez granica, koja je u svom godišnjem izveštaju za ovu godinu pod nazivom „Indeks slobode medija 2020.“ rangirala Srbiju na 93. mesto, tri mesta niže u odnosu na prošlu godinu. Primera radi, u izveštaju za 2016. godinu, Srbija je pala za 11 mesta, sa 55. na 66. poziciju. 

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić ocenjuje da se u Srbiji iz godine u godinu narušavaju medijske slobode: „Mi smo u goroj situaciji nego prošle i pretprošle godine, iz godine u godinu se medijske slobode sve više narušavaju i sve je više nepodobnih novinara i medija. Ta brutalnost koju poslednjih godina pokazuje vlast, odnosno vladajuća partija prema nezavisnim novinarima nije viđena od 90-ih godina i sve to ne sluti na dobro“, izjavio je za Radio Slobodna Evropa predsednik NUNS-a.

Željko Bodrožić, foto: Medija centar Beograd

Pet minuta gromoglasne tišine za medije u Srbiji

Novinarska udruženja poput Nezavisnog udruženja novinara Srbije, Nezavisnog društva novinara Vojvodine i Sindikata novinara Srbije pozvali su sve novinare i medije da u 11:55 izgase ton, zamrače ekran i tako se pridruže akciji „Pet minuta gromoglasne tišine“, nezadovoljni stanjem medijskih sloboda u Srbiji. 

Docentkinja Fakulteta političkih nauka Milica Kulić smatra da su ove godine napdanuti vitalni organi medijske profesije: Koliko je Prvi maj, u ovim okolnostima, bio povod da se radnicima čestita praznik rada, toliko je treći maj povod da se novinarima čestita sloboda. Oba dana služe kao upozorenje, a ove godine naročito, kada su napadnuti vitalni organi ove profesije. Valjda nam je sada jasno koliko je važno da i mediji budu zdravi„, izjavila je Kulić za naš portal.

Milica Kulić, foto: Fakultet političkih nauka

Novinarska profesija nikad nije bila laka, a naročito ne danas kada se mediji širom sveta susreću sa cenzurom. Možda je od cenzure veći problem autocenzura, koja potiče od straha za sopstvenu bezbednost. 

Ostaje samo da se nadamo da će javnost uvideti „koliko je važno da i mediji budu zdravi„, kako bi nam i društvo bilo takvo.

Pročitajte još:

sr_RSSerbian