Više srpskih studenata je posetilo RIM nego STUDENICU. Ovaj čovek se trudi da to promeni

Po jednom istraživanju, više srpskih studenata je posetilo Rim nego Studenicu. Sajt studenicainfo.rs nastao je sa idejom da to promeni i da promoviše lepotu i značaj Studenice i ovog dela Srbije. Upravo o tome smo razgovarali sa Željkom Đurovićem, autorom sajta.

Na sajtu studenicainfo.rs može se naći link ka virtuelnoj izložbi manastira Studenica koju su pripremili SANU i manastir Studenica. Autor izložbe je Miodrag Marković. Dizajn izložbe / interaktivni dizajn realizovao je Marko Todorović, a koordinator projekta je Marko Savić.

Sajt je nastao iz ideje da se na jednom mestu prezentuje sve što je vezano za Studenicu . Ljudi iz celog sveta posećuju manastir Studenicu koja je epicentar turističke ponude ovog kraja. Mogima se nažalost poseta ovom kraju tu i završava. Retki od njih posete isposnice Svetog Save, veličanstveno selo Rudo, u kome su prelepa etno domaćinstva ili prirodne lepote ovog kraja kao što je vodopad Izubra zatim čudesna Košaninova jezera…“ – kaže Đurović.

Po njegovim rečima Studenica Info je sajt namenjen za objavu lepih vesti iz Studenice i okoline, a to su  vesti koje ovaj kraj mogu prezentovati na pravi način, pre svega u cilju turističke ponude ovog kraja.

„Ponovo je zasijalo zlato na studeničkom Raspeću. Završen još jedna sezona konzervatorsko-restauratorskih radova u Bogorodičinoj crkvi u Studenici“ prenosi sajt studenicainfo.rs

Na sajtu se mogu naći mnoga zanimljiva mesta iz ovog kraja, kao i informacije o tome gde gosti mogu naći smeštaj i tome slično. Iskustva govore da ko jednom dođe u Studenicu, on joj se uvek vraća. Na sajtu se osim na srpskom vesti mogu čitati i na ruskom i engleskom jeziku što dodatno doprinosi promociji turističke ponude.

Đurović ističe da je značaj sajta prepoznala i turistička organizacija Kraljeva koja je pomogla u realizaciji nekih ideja, kao i bratstvo manastira Studenice sa kojima ima dobru saradnju.

Cilj sajta i planovi za budućnost

Za Đurovića cilj je da što više ljudi, a pre svega građana Srbije poseti Studenicu!

Na osnovu anketa i nekih istraživanja koja su rađena proteklih godina može se videti da većina studenata nikada nije posetila Studenicu ili Žiču… Nasuprot tome, ne mali broj njih stigao je do Rima i Vatikana. Drastičan je jedan primer: pokazalo se da je samo jedan student, od njih sedamdeset, bio u Studenici (i to sa folklornim ansamblom, a ne u organizaciji škole), a više od trideset je bilo u Rimu...“- kaže autor i urednik sajta studenica.info

Poseta Studenici može biti posebno zanimljiva studentima i đacima jer može zameniti desetine časova istorije ili istorije umetnosti, a obilazak Rudna i Golije može da zameni niz časova biologije…

Zato ako još niste, obavezno posetite Studenicu, u koju ćete se uvek rado vraćati kada vas put nanese dolinom vekova.

Foto: Shutterstock

Pročitajte još:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian