Imaju li DECA POLITIČARA pravo na privatnost? – Ivan Sudimac (SSP) i Rajko Kapelan (SNS)

Imaju li deca političara pravo na mir i privatnost – pitanje je koje se može postaviti nakon nedavnih događaja. Snimak predsednika Stranke slobode i pravde, Dragana Đilasa, u kom objašnjava da su ispred zgrade u kom mu žive deca predstavnici vlasti sa razglasa puštali uvrede na njegov račun, potresao je društvene mreže. Sa druge strane, vlast je optužila opoziciju da je širenje fotografija sina predsednika Srbje, Aleksandra Vučića, udar na njegovu porodicu i crtanje mete na čelu.

Imaju li deca političara u Srbiji, pravo na privatnost?

Pitali smo Rajka Kapelana, kandidata za poslanika na listi Srpske napredne stranke i Ivana Sudimca, predstavnika omladine Stranke slobode i pravde.

 

Ivan Sudimac (SSP) i Rajko Kapelan (SNS)

Rajko Kapelan, odbornik i 16. na poslaničkoj listi Srpske napredne stranke, smatra da svi politički akteri u Srbiji treba da se nadmeću “programima i idejama kako da unaprede kvalitet života svih naših sugrađana” i da “u toj borbi ne sme da bude mesta za nasilje”. Po njemu su neki akteri,  a naročito “predstavnici Saveza za Srbiju” počeli da se “koriste retorikom nasilja  dovodeći pritom  do podele našeg društva što mislim da nikako nije dobro, a naročito nije dobro u tu borbu uvlačiti decu i članove porodice bilo kog političara”.

I Ivan Sudimac, iz Stranke slobode i pravde, smatra deca političara ne smeju da budu žrtve političkih sukoba njihovih roditelja, ali ističe da je ono što je „učinjeno prema deci Dragana Đilasa jedan od najružnijih načina političkog obračuna”. „Kao i svako novorođeno dete, koje ne bira rasu, veru i mesto rodjenja, klub za koji navija, muziku koju sluša , već se rađa kao osoba spremna da bude dobar čovek, što je jedino i bitno –  ni jedno dete političara u ovoj zemlji ne sme da bude meta političkih sukoba na relaciji njihovih roditelja”- smatra Sudimac.

Oprečni pogledi na događaje, ali slična poruka mladima

Njih dvojica imaju oprečne poglede na prethodni period, ali ipak se slažu u jednom – mladi ljudi u strankama treba da se bore argumentima i da ne prelaze određene granice.

Ivan Sudimac (SSP):  “Ono što je učinjeno u nedelju prema deci Dragana Đilasa je jedan od najružnijih i pre svega najzlobnijih načina političkog obračuna u novijoj političkoj istoriji. Istorija ne voli kukavice. A to rade samo one. Jako je bitno da mi, kao neke buduće generacije shvatimo da rat nikada nije doveo ništa dobro. Mržnje i podele, takođe. Svi se moramo osećati sigurno u svojoj zemlji.” –  ističe Sudimac, i dodaje poruku za mlade:

"Na nama je da ispravimo greške prošlih generacija i da shvatimo da su dijalog i međusobno poštovanje nužni. Mladi to mogu.”"
ivan sudimac
Ivan Sudimac
Stranka slobode i pravde

Rajko Kapelan (SNS):U Srbiji retko ko zna kako se zovu deca Dragana Đilasa,  Borisa Tadića, bivšeg predsednika države, ne znaju ni imena dece mnogih drugih političara i ne treba da znaju. Ali većina naših sugrađana  zna ko su deca Aleksandra Vučića i ne retko ih baš gore pomenuti političari pominju i provlače kroz političko blato opet verovatno u nedostatku programa i ideja za razvoj Srbije. Smatram da je to, najblaže rečeno, zabrinjavajuće. Za mene je neprihvatljivo da se deca i članovi porodice bilo kog političara pominju u političkim obračunima i zaista verujem da ćemo ubrzo postati društvo gde se to neće ponavljati.”

"Zato bih želeo da iskoristim ovu priliku i da pozovem mlade ljude iz svih stranaka da se u buduće borimo argumentima i idejama kako da unapredimo i uredimo našu zemlju a ne da nemamo nikakvu granicu u borbi za vlast. "
rajko kapelan
Rajko Kapelan
Srpska napredna stranka

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian