Da li nas zanimaju vesti iz sveta? -Intervju sa Nikolom Lukićem, osnivačem sajta INFORMATIVNI GLOBUS

Nikola Lukić je student druge godine međunarodnog smera na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Pokrenuo je sajt INFORMATIVNI GLOBUS,  kako bi približio svakodnevna dešavanja i vesti iz sveta.

Prepoznali smo da su izveštaji i vesti iz sveta krajnje skromni, a da se o mnogim temama ne piše. Ovim projektom pokušavamo da animiramo čitaoce, približavajući im prakse iz različitih krajeva naše planete, a sve u cilju kritičkog sagledavanja sveta koji nas okružuje. Informacije koje prezentujemo višestruko su proverene, a njihovom obradom bave se studenti novinarstva, politikologije i međunarodnih studija – kaže Nikola za Pokreni.rs.

Razgovarali smo sa njim o samom sajtu, o tome kako je došao na ideju da pokrene sajt,o ciljevima i planovima.

Kako se rodila ideja da pokrenete sajt?

-O toj ideji sam dugo razmišljao. Nedavno, nakon što moja prijava na konkursu za jedan portal nije prošla ni u uži izbor, pretpostavljam zbog činjenice da nemam radno iskustvo, odlučnije sam se zauzeo za pokretanje sajta. Kolege i prijatelji sa kojima studiram odmah  su podržali ideju i eto nas tu gde smo. Trenutno tim čini dvadesetak studentkinja i studenata međunarodnih studija, politikologije i novinarstva. Projekat organizujemo samostalno. Za ideju je zaslužan i drugi projekat na kom sam aktivan, portal koji prati izbore u SAD, a vode ga CDDRI i centar za studije SAD na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Od srca preporučujem svima da redovno posećuju taj portal.

Možeš li reći nešto o samom sajtu? Kakve teme su najzastupljenije?

-Osnovna ideja kad smo pokrenuli sajt bila je da domaćoj publici približimo nešto o čemu se, po mom mišljenju, ne piše dovoljno kod nas. Kada uporedite strane portale sa domaćim, u izveštajima iz sveta vidi se jasna razlika. Svakako, naša publika je znatno manja od one koja čita pomenute strane sajtove, ali to ne bi trebalo da ima uticaj na izveštavanje. Stoga, naš tim svakodnevno prati šta se događa u različitim delovima sveta i na osnovu toga pravi selekciju tema koje autori tekstova dalje proučavaju, uz malu napomenu da obično ne pišemo o onome što su domaći mejnstrim mediji već izvestili. Dakle, prvenstveno težimo da proširimo opseg informacija koje do čitalaca dolaze. Nema svrhe u ponavljanju.

Svaka ideja ima svoj cilj. Koji je vaš? I da li imate neka očekivanja?

S obzirom da smo počeli sa radom prvog maja, rano je za velika očekivanja. Mislim da će sajt biti dobar pokazatelj koliko je naša publika zainteresovana za teme koje im možda dosad nisu bile tako bliske. Još uvek smo u početnoj fazi izrade sajta, pa ne bih govorio o ciljevima. Sigurno je da će se projekat razvijati u zavisnosti od reakcije čitalaca. Prvi utisci obećavaju, no, ostaje da se vidi da li smo sposobni da održimo čitalačku publiku.

Imate li u planu uključivanje u rad vašeg sajta i studente sa drugih fakulteta ?

Svakako. Ukoliko naša ideja zaživi, i naš rad naiđe na pozitivan odziv, planiramo da proširimo  delokrug sajta na teme vezane za kulturu i sport. Sada se prvenstveno bavimo političkim i ekonomskim dešavanjima

Pročitajte još :

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian