fbpx

SVETSKI DAN PORODICE: Šta (ni)je porodična politika u Srbiji

Svetski dan porodice je prilika da razmislimo šta nam znači porodica. Ja lično dolazim iz porodice sa četvoro dece i to je obogatilo i oblikovalo moj život. Naučila sam da mislim o drugima u zajednici, da volim i delim i da se ponašam odgovorno.


Ali šta uopšte znači kada u politici kažemo da je potrebno pružiti podršku porodicama?

Piše Jelena Vujanović


Kada kažem potrebna je podrška porodicama ne mislim samo na podršku porodicama sa više dece, već na podršku svim porodicama.


Kada kažem Srbija treba da obrati više pažnje na porodice, ne mislim da treba da obraća manje pažnje na pojedinca, već upravo da mu pomogne da zasnuje porodicu i ostvari se u okviru nje, ukoliko to želi.

CFFutures


Kada kažem porodične vrednosti, ne mislim na pogrešno interpretirane patrijarhalne vrednosti i sliku žene svedene na kućne poslove, već na vrednosti kao što su razumevanje, podrška, odgovornost prema drugim članovima zajednice i ljubav.


Da budem do kraja jasna, pozivanje na porodične vrednosti i porodičnu politiku ne znači nikakve zabrane ili zadiranje u lične odluke već poziv da se stvori ambijent u kome će svaka porodica moći da ostvari svoj puni potencijal bez stalnog straha za egzistenciju i bezbednost.


Za to je potrebna podrška mladim parovima da uopšte zasnuju porodicu i reše stambeno pitanje. Potrebna je bolja zaštita trudnica od otkaza, bolji uslovi porodiljskog odsustva i veće mogućnosti za kombinovanje karijere i majčinstva.

Potrebno je uvođenje olakšica i benefita za privatne kompanije koje zapošljavaju jednog od nezaposlenih roditelja ili omogućavaju klizno radno vreme. Potrebne su poreske reforme.


A potrebna je, pre svega, normalna, zdrava i sigurna društvena sredina koje trenutno nema i na čijem stvaranju moramo raditi svi.

Jer stvoriti normalne uslove za život svih porodica u Srbiji nije pitanje političkog opredeljenja, već zdravog razuma i brige za opšti interes.

Jelena Vujanović,
Doktorand na Fakultetu političkih nauka i osnivač Pokreni.rs

Pročitaj i:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian