60% KOMPANIJA IMA TEŠKOĆE U POSLOVANJU, većina planira da zadrži isti broj zaposlenih – AmCham istraživanje

Drugo po redu istraživanje Američke privredne komore u Srbiji (AmCham) o uticaju COVID-19 na poslovanje pokazuje da iako skoro 2/3 anketiranih kompanija (60%) ima teškoće u poslovanju, zaposlenost planiraju da zadrže na postojećem nivou.

AmCham članice očekuju pad profitabilnosti za 25%, investicija za 30% odsto, ali većina (63%) ne očekuje probleme sa likvidnošću. Najveći uzrok pada poslovne aktivnosti čak 68% ispitanika nalazi u smanjivanju tražnje za proizvodima i uslugama, što je posebno vidljivo u sektoru turizma i ugostiteljstva, saobraćaja i nekretnina. Pored većine kompanija koje nameravaju da ostanu na istom broju zaposlenih do kraja godine (71%), relativno je sličan broj onih koji planiraju novo zapošljavanje (14%) i onih koji očekuju otpuštanje (15%). Ozbiljnost posledica po privredu najbolje ilustruje poređenje sa rezultatima istraživanja Sedmo prolazno vreme iz 2019. godine kada je 78% kompanija planiralo rast poslovanja, a 61% novo zapošljavanje.

Kada je reč o prognozama oporavka, više od polovine kompanija (55%) smatra da će oporavak ekonomije biti postepen i imati oblik slova „U“, dok  zbog očekivanja drugog talasa zdravstvene krize, 22% ispitanika prognozira oporavak u obliku slova „W“. Ukoliko se COVID-19 zaustavi odmah, više od 2/3 ispitanika (67%) procenjuje da je potrebno najviše šest meseci za povratak na uobičajen nivo poslovanja.

Zoran Petrović, predsednik Američke privredne komore, zahvalio se Vladi Srbije na razumevanju za potrebe privrede i otvorenosti za sugestije i rekao da je ovakvo istraživanje jedan od najboljih načina da se pomogne u formulisanju i praćenju efekata mera za brži oporavak privrede. Istakao je i činjenicu da, iako privreda beleži značajne padove prihoda, primetan je i veći optimizam u očekivanjima u poređenju sa rezultatima istraživanja koje je sprovedeno početkom marta. Naime, tada je 42% članica očekivalo dodatne negativne efekte dok je u novoj anketi taj procenat pao na 25%.

„Zahvaljujemo se Vladi što je u donete mere direktno uključila predloge koji su došli iz privrede i AmCham-a. Država je privredi dala prvu injekciju pomoći, ali do vraćanja na pretkrizni nivo, naročito posebno pogođenih industrija poput hotelijerstva i saobraćaja, potrebno je razmatrati i određene sektorske pakete. U narednom periodu snažan fokus mora da ostane na smanjivanju svih, pogotovo administrativnih troškova poslovanja, i ako smo nešto naučili iz prethodnog perioda to je svakako da možemo da povećamo stepen digitalizacije svih servisa i procesa države  i po tom osnovu smanjimo troškove. Takav pristup predstavlja ključ bržeg oporavka privrede i dobru osnovu za razvoj i unapređenje  servisa i proizvoda u privatnom sektoru.“, rekao je Petrović.

Polovina AmCham članica ne koristi i ne planira da koristi mere državne pomoći, dok mere uglavnom koriste mala i srednja preduzeća. Najbolje rangirane mere Vlade među kompanijama su odlaganje plaćanja poreza i doprinosa na zarade (41%), direktna pomoć za mala i srednja preduzeća (40%) i odlaganje plaćanja poreza na dobit pravnih lica (23%).  


Pročitaj još:

Михаило Меденица: Само да моја мајка не закука…

Писаћу. Као и све кукавице крићу се иза речи у данима мача… Далеко од распећа писаћу како је дивно бити…
Pročitaj više
Михаило Меденица: Само да моја мајка не закука…

ВЕСНА КАПОР: ДОЋИ ЋЕ ДРУГО ВРЕМЕ

(три врела летња дана Космету, 2022) Постоји време мировања, чекања и прибирања мудрости и снаге. То време је, углавном,  време…
Pročitaj više
ВЕСНА КАПОР: ДОЋИ ЋЕ ДРУГО ВРЕМЕ

КУЛТУРА ОТВАРА ОСЕЋАЈ ЗА ЛЕПОТУ

По завршетку 52. Бранковог кола … ЈЕДАН ДРУГОМ СВАГДА БИЛИ МИЛИ Блиц, Београд, 24. септембар 2023 Пише: Ненад Грујичић „Бити…
Pročitaj više
КУЛТУРА ОТВАРА ОСЕЋАЈ ЗА ЛЕПОТУ

ДУХОВНА МОЋ У ВРЕМЕНУ: Промовисан зборник „СТВАРАЛАШТВО НЕНАДА ГРУЈИЧИЋА“

На 52. Бранковом колу промовисан је Зборник радова „Стваралаштво Ненада Грујичића“, који је штампан поводом „Округлог стола“ на ову тему….
Pročitaj više
ДУХОВНА МОЋ У ВРЕМЕНУ: Промовисан зборник „СТВАРАЛАШТВО НЕНАДА ГРУЈИЧИЋА“

Бесједом Слободана Зубановића у петак почиње 52. “Бранково коло”

Бесједом о Бранку Радичевићу пјесник Слободан Зубановић отвориће 52. “Бранково коло” у чувеној Карловачкој гимназији у Сремским Карловцима и то…
Pročitaj više
Бесједом Слободана Зубановића у петак почиње 52. “Бранково коло”

ШТА КАЖУ СТРУЧЊАЦИ НА СКУПУ: „ЗА БОРБУ ПРОТИВ НАСИЉА, КРИМИНАЛА И МАНИПУЛАЦИЈЕ У СРБИЈИ – ЈА САМ ЗА!“

Strukovno udruženje sektora bezbednosti je nakon tragičnih događaja u našoj zemlji – dva masovna ubistva – proglasilo 1. septembar za…
Pročitaj više
ШТА КАЖУ СТРУЧЊАЦИ НА СКУПУ: „ЗА БОРБУ ПРОТИВ НАСИЉА, КРИМИНАЛА И МАНИПУЛАЦИЈЕ У СРБИЈИ – ЈА САМ ЗА!“

НЕНАД ГРУЈИЧИЋ: КОЗАРО, СЕЈО И ПРАМАЈКО

КОЗАРО, СЕЈО И ПРАМАЈКО – Речитатив о геноциду, забораву и слободи Ако сам данас на теби, Козаро, а јесам, на…
Pročitaj više
НЕНАД ГРУЈИЧИЋ: КОЗАРО, СЕЈО И ПРАМАЈКО

Јелена Вујановић: Мајчина неисплакана суза

Пуцкета данас пламен воштанице а мајка тврди није јој ништа. Ал’ видим пуне јој очи Крајине и Шарова старог крај…
Pročitaj više
Јелена Вујановић: Мајчина неисплакана суза

ПЕСНИЦИ НЕМАЈУ ГОДИНЕ: Са Стеваном Раичковићем, наоколо

Начин на који је Стеван Раичковић говорио поезију посве је оригиналан, и за памћење. Дубина гласа као да долази с…
Pročitaj više
ПЕСНИЦИ НЕМАЈУ ГОДИНЕ: Са Стеваном Раичковићем, наоколо

Алекса Николић: Загорка Доловац, студенти и знакови поред пута у боље сутра

У данашње време када се наш образовни систем све чешће оцењује негативном оценом, присуствовао сам ситуацији која враћа веру у…
Pročitaj više
Алекса Николић: Загорка Доловац, студенти и знакови поред пута у боље сутра

Neophodan drugi krug mera za posebno pogođene sektore – ugostiteljstvo, saobraćaj i nekretnine.

Američka privredna komora ukazuje da je potreban drugi talas mera namenjen posebno pogođenim sektorima – turizmu (posebno hotelskoj industriji) i saobraćaju, uz razmatranje mera za pomoć građevinskoj industriji i sektoru prometa nepokretnosti. Gubici posebno pogođenih sektora, npr. hotelijerstva u ovoj godini u odnosu na prošlu godinu su preko 90%, a oporavak  na pretkrizni nivo se ne očekuje pre 2023. godine.

Metodologija istraživanja o uticaju COVID-19 na poslovanje u 2020.

Istraživanje sprovedeno od strane Američke privredne komore u Srbiji (AmCham), po drugi put nakon početka zdravstvene krize izazvane COVID-19, ima za cilj da na strukturisan način predstavi aktuelni i očekivani ekonomski uticaj krize na poslovanje kompanija, kao i mere koje treba preduzeti kako bi se minimizirali negativni efekti na zdravlje građana i domaću ekonomiju.

Istraživanje je zasnovano na ispitivanju percepcije kompanija članica AmCham-a i sprovedeno je u periodu od 04. do 13. maja 2020. godine uz korišćenje kombinovanog pristupa. Kvantitativno istraživanje obuhvatilo je 101 kompaniju članicu AmCham iz 15 sektora, dok je kvalitativno istraživanje sprovedeno sa 40 kompanija koje su komentarisale rezultate kvantitativnog istraživanja, navele ključne izazove i dale predloge za njihovo prevazilaženje. Skoro svi intervjuisani u okviru kvalitativnog uzorka bili su generalni direktori kompanija.

Prvo istraživanje na temu uticaja COVID 19 na poslovanje sprovedeno je od 13. do 17. marta ove godine na istoj populaciji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian