fbpx

DA LI ZNATE šta spaja Karađorđev top i poslednju srpsku krunu? (DOKUMENTARNI VIDEO)

Da li znate šta predstavlja predmet zaveden pod inventarskim brojem 203/2529 u Muzeju istorije Srbije u Beogradu? Verovatno ne, ali do kraja ovog teksta ćete saznati.

Ceo film možete pogledati na kraju ovog teksta

„Kad lastama ponestane hrane i kad se stud približi, one se onda kreću u tople predele, u predele obilne suncem i hranom. Napred leti jedna lasta prosecajući vazduh i otvarajući put, a njoj sledi ostalo jato. Kad nestane hrane za dušu našu u ovom materijalnom svetu, i kad se približi stud smrti – o, ima li kakva lastavica, koja će nas povesti u topliji predeo, gde je obilje toplote i hrane duhovne? Ima li takvog predela? Ima li, ima li, takve lastavice?“

Zapisao je Sveti Nikolaj Velimirović u sozercanju značaja Spasovdana – Vaznesenja Hristovog. Današnji praznik – Spasovda, je i krsna slava grada Beograda, a time se čuva uspomena na ovaj dan 1403. godine kad ga je despot Stefan Lazarević proglasio srpskom prestonicom.

Ima li boljeg dana i većeg praznika da upravo danas saznamo šta se zapravo krije iza onog inventarskog broja sa početka ovog teksta?

Pred vama je jedan čas iz srpske istorije koji rasvetljava onaj njen deo koji je do sada bio nepoznat široj javnosti:

Kraljevski top – Istorija srpske krune“ je dokumentarno-istorijski film Velimira Stojanovića i scenariste Dragana Markovića, koji govori o nastanku i dramatičnoj sudbini poslednje srpske krune i pratećih regalija, izlivenih od topa Vožda Karađorđa iz Prvog Srpskog Ustanka.

Ovaj film kroz arhivski materijal osvetljava ključne istorijske događaje dvadesetog veka, otkrivajući i one manje poznate istorijske činjenice i društveno političke prilike u Srbiji, ali i čitavoj Evropi, objašnjavajući značaj očuvanja ovog znamenja kao simbola slobode i državnosti Srpskog naroda.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian
sr_RSSerbian