Da li smo preživeli epidemiju lažnih vesti i šta reći za izveštaj REM-a? – Stefan Janjić, FakeNews tragač

Redakcija FakeNews tragač imala je pune ruke posla za vreme vanrednog stanja. O tome šta su bile najčešće lažne vesti o koroni i kako mu se čini izveštaj REM-a po kom je Savez za Srbiju zastupljeniji u medijima od SNS-a, razgovarali smo sa Stefanom Janjićem, urednikom portala FakeNews tragač.

Deluje da smo u vanrednom stanju imali i epidemiju lažnih vesti. Koliko je posla imala ekipa FakeNews tragač u ovom periodu i na šta su se najčešće odnosile lažne vesti?

Otkad je pokrenut portal „FakeNews tragač“, nismo imali tako intenzivan period rada kao za vreme pandemije virusa korona.

U periodu od 12. marta do 12. aprila pronašli smo ukupno 43 lažna i manipulativna narativa o pandemiji, koji su ukupno preneti 241 put u različitim onlajn i tradicionalnim medijima, pri čemu su detektovani sadržaji samo na Fejsbuku bili šerovani više od 220.000 puta.

Lažne vesti najčešće su se odnosile na neproverene i štetne savete za prevenciju i lečenje bolesti, kao i na teorije zavere: da je virus uzrokovan 5G tehnologijom, da nas je NATO u toku pandemije zasuo sarinom i plastičnim snegom, da su migranti poslati da šire zarazu po Srbiji i slično.

Ekipa FakeNews tragača

Često čujem ono „bez objašnjenja smo i ušli i izašli iz vanrednog stanja“. Da li misliš da su građani ostali uskraćeni za ozbiljna objašnjenja situacije?

Mislim da analiza postupaka stručnog štaba treba da bude sveobuhvatna, ali ne i previše stroga, budući da se taj ekspertski tim – kao i njihove kolege širom sveta – suočio sa nizom pitanja na koje ni danas nemamo jasan odgovor.

Međutim, tu treba napraviti distinkciju između odluka koje su donosili političari i odluka koje su donosili epidemiolozi. Epidemiolozi nisu mogli precizno da znaju kako će se kretati broj zaraženih i kada bismo mogli dobiti lek, dok su političari na osnovna pitanja iz svog domena mogli precizno da odgovore, iako su to često izbegavali ili činili na zbunjujuć, nejasan način.

Neposredno nakon proglašenja vanrednog stanja nismo znali šta to praktično znači i kako će se ta odluka odraziti na naše svakodnevne aktivnosti. Takođe, ni po ukidanju vanrednog stanja nije postalo jasno kako smo sa krajnje rigoroznog režima borbe protiv virusa gotovo preko noći prešli na veoma liberalan. Uz to, sa ove vremenske distance, možemo zaključiti i da je SMS poruka o „približavanju italijanskom i španskom scenariju“ bila potpuno neumesna i uveren sam da bi njen autor trebalo da odgovara za širenje panike.

Kako komentarišeš najnoviji izveštaj REMa po kom je SZS zastupljeniji u kampanji od SNS?

Verujem da u izveštaju REM-a ima pojedinačnih podataka koji su istiniti i upotrebljivi, ali je celokupan kontekst predstavljanja rezultata istraživanja očigledno manipulativan.

Ne možete proizvoljno odabrati televizije bez nacionalne frekvencije i potom ih pri predstavljanju rezultata izmešati sa televizijama koje imaju nacionalnu frekvenciju, a samim tim i veći domet; ne možete iz računice izostaviti vreme koje predsednik Srbije, predsednica Vlade i ministri koriste van „izbornih blokova“ centralnih informativnih emisija, budući da oni nizom promotivnih aktivnosti (otvaranja fabrika, najave investicija i infrastrukturnih projekata) vode eksplicitnu predizbornu kampanju; ne možete, naposletku, tretirati na jednak način svako pojavljivanje političara na TV ekranu, nezavisno od konotacije u kojoj se pominje. Sve su to razlozi zbog kojih rezultate REM-ovog monitoringa uzimam sa ogromnom rezervom.


Portal FakeNews tragač bavi se proverom istinitosti vesti koje se pojavljuju u medijima i na internetu. Ako naiđete na neku vest za koju niste sigurni da li je istinita, oni su pravo mesto da to proverite.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian