Bojkot je „duplo golo“; Odbrana KiM u Srbiji prioritet – Dušan Stevanović, Metla 2020

Izbori su na pragu, iako se to po atmosferi ne bi reklo. Deluje da je rezultat unapred poznat i da se najveća bitka vodi oko cenzusa. Da li je to stvarno tako? Da li su teme ove kampanje važne građanima i šta možemo očekivati 21. juna, a šta dan posle? Na ova pitanja odgovorio nam je Dušan Stevanović iz Demokratske stranke Srbije odnosno Pokreta METLA 2020.

Dušan Stevanović, Metla 2020

Da li su teme koje se nameću u kampanji važne za život građana, ili se rezultat izbora unapred zna, a kampanja je samo forme radi? Koje teme su važne DSS-u i pokretu Metla 2020?

,,Smatram da su teme o kojima se priča u ovoj kampanji, iste one teme o kojima se priča već 12 godina. Težnja našeg društva je jasno profilisana, kao i nedostaci koje ovo društvo žudi da popuni, te se stoga nameće kao krajnje logično, rešenje po pitanju tema u predizbornoj kampanji. Dakle, živimo u društvu koje se nije maklo sa mrtve tačke u najbitnijim životnim sferama od 2008. godine, društvu u kome su ljudi konstantno nezadovoljni svojim životom, a još više uplašeni za budućnost svoje dece.

Nažalost, gledajući programe pojedinih stranaka, u koje uključujem i stranke vladajuće koalicije, ali i sve one koje su činile vlast u tom periodu, primećujem jedan nivo političkog bezobrazluka, pa čak i nepoštovanja, građana na čiji glas pretenduju. Isti oni koji su urušili kakav – takav sistem, građen od 2000. do 2008. godine, danas obećavaju bolju budućnost, pozivajući se na blistavu sadašnjost.

Isti oni zbog kojih desetine hiljada dece odrasta van svoje zemlje, traže podršku naroda kako bi našoj deci sutra bilo bolje. To je još jedan dokaz paradoksa u kojem svi, kao kolektiv, živimo.

Demokratska stranka Srbije, odnosno Pokret Metla2020, zalaže se za sve one stvari koje smatramo da su od krucijalne važnosti za, kako bolji život, tako i za, nažalost, sam opstanak našeg naroda.

Pre svega, fokusiraćemo se na teme odbrane naših granica i KiM unutar njih, borićemo se da se iskoreni kriminalni institut stranačkog zapošljavanja, borićemo se da se razbije snaga stranaka u celini, jer smatramo da su same stranke i samo njihovo funkcionisanje, u mnogome doprinele situaciji u kojoj se nalazimo. Fokusiraćemo se na decentralizaciju, odnosno, pre svega, na ,,debeogradizaciju” Srbije. Ukoliko ubrzo ne shvatimo da Srbija nije Beograd, vrlo brzo će Beograd postati cela Srbija. Naravno, borićemo se i za promenu izbornog sistema, kao i za mnoge druge stvari, koje su istinski od velikog značaja.”

Šta očekuješ 21. juna?

,,21. juna očekujem da vidim sve ono što sam gledao na svim izborima godinama unazad i što ću, kako stvari stoje, nažalost, gledati još neko vreme.

Ovi izbori su neravnopravni, polulegalni, a za neke čak i nelegitimni. Nažalost, kakvi god da su, činjenica je da su oni jedini tračak svetlosti kroz mali prozor sa rešetkama koji obasjava samicu u kojoj se nalaze sve opozicione stranke u Srbiji.

Ukoliko neki od ,,zatvorenika” u toj samici, prespavaju taj izlazak sunca, na nove zrake čekaće još 4 godine, a tada će možda biti kasno. Moj stav je da je bojkot jedno veliko ,,duplo golo” i da se njime apsolutno ništa ne postiže. Čak, štaviše, mislim da je u ovom trenutku bojkot apsolutno kontraproduktivan i da će podariti aktuelnoj vlasti samo još veću moć da samovoljno odlučuje o svemu, preuzevši čak i ona mala opoziciona uporišta u svoje ruke.

Takoreći, ,,poslednji Mohikanci” će izumreti, a neki novi kauboji će osedlati svoje konje i krenuti u juriš.”

Šta posle izbora? Kako će izgledati politička scena i država Srbija?

,,Iskreno, ne očekujem neke veće promene. Ukoliko vladajuća koalicija ostane nepromenjena, a sva je prilika da hoće, očekujem samo pogoršanje stvari. Bojim se, ovoga puta dosta brže, jače i gore nego ranije.

Mislim da nam se, u tom slučaju, već na jesen sprema ,,rešavanje” pitanja Kosova i Metohije. Pitanja svih pitanja. Za to se, sada već ne kao narod, već kao celokupna nacija, moramo spremati kao ni za jedne izbore do sada.

Ne smemo dopustiti da se najveća izdaja u istoriji Srba dogodi baš za vreme naših života i ne smemo dopustiti da se bilo ko igra sa stotinama hiljada srpskih duša, dole u srcu Srbije!

Što se tiče svih ostalih životnih sfera, mislim da tu pomaka neće biti, gore od ovoga može, ali je teško, bolje od ovoga – sa njima na čelu, ne može sigurno.”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian