Ova kampanja je oličenje forme bez suštine – Dunja Ranković

Izbori su na pragu, iako se to po atmosferi ne bi reklo. Deluje da je rezultat unapred poznat i da se najveća bitka vodi oko cenzusa. Da li je to stvarno tako? Da li su teme ove kampanje važne građanima i šta možemo očekivati 21. juna, a šta dan posle? Na ova pitanja odgovorila nam je Dunja Ranković, politikolog i inernacionalna sekretarka Demokratske omladine.

Dunja Ranković

Ostalo je još malo vremena do izbora. Da li su teme koje se nameću u kampanji važne za život građana ili se rezultat izbora zna i kampanja je samo forme radi?

Teme koje slušamo tokom kampanje predstavljaju oličenje forme bez suštine. Ishod izbora 21. juna je skroz predviv i bilo šta što bude bilo rečeno tokom kampanje, neće uticati na stavove glasača.

Šta očekuješ 21. juna?

 Očekujem dozu neizvesnosti kada su u pitanju liste koje se bore za prelazak dodatno smanjenog cenzusa ali kada je u pitanju pobednik na izborima svakako se može reći da ne postoji trunka neizvesnosti.

Kada je reč o samom izbornom danu, očekujem najveće tenzije i pritiske na lokalnim izborima u Šapcu i u  gradskoj opštini Vračar.

Takođe smatram da će izborne nepravilnosti postojati ali da će biti u manjoj meri nego za vreme beogradskih izbora pre dve godine. Razlog tome je svakako bojkot značajnijeg dela opozicije.

Šta posle izbora? Kako će izgledati politička scena i Srbija?

To prvenstveno zavisi od izbornih rezultata, i buduće koalicije koja će formirati skupštinsku većinu i Vladu, vrlo lako se može desiti da dosadašnja koalicija koja je bila u vlasti ne ostane u istom sastavu. Ako je suditi po izjavama lidera SPS očigledno postoje neke nesuglasice na relaciji SNS – SPS.

S druge strane, smatram da će doći do još dublje podele na relaciji vlast – opozicija i zabrinjavajuća je neizvesnost oko načina vođenja vaninstitucionalne borbe  „bojkot opozicije“ i da li će, ukoliko bude došlo do masovnijih protesta, uspeti da kanališe nezadovoljstvo građana i spreči njihovu eskalaciju koja može dovesti do sukoba u ovako podeljenom društvu poput našeg. Upitno je i u kojoj meri je to izvodljivo, jer nam pređašnje iskustvo govori da opozicione snage nisu imale uspeha u iskorišćavanju nezadovoljstva kod građana

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian