Sigurna karijera ili stajanje uz narod – Intervju sa policajcem koji je stao na čelo litije

Svakom policajcu obaveza je da čuva i štiti svoj narod, da interesi pojedinca ne smiju da bace mrlju na časni poziv policajca. Zato vjerujem, da će se sve moje kolege voditi time i da neće dozvoliti da ih bilo ko skrene s tog puta, kazao je za IN4S, heroj naših dana, Vuk Vuković, koji je od juče bivši policajac, jer nije želio da „ratuje“ protiv Crkve

Kakav je osjećaj predvoditi litiju ljubavi, da li je to pravi izraz slobode za Vuka Vukovića?

To je ono, čemu po mom skromnom sudu, teži svaki čovjek. Osjećaj slobode i osjećaj da smo na pravom putu, putu časti, čojstva i istine.
Veoma sam počastvovan što sam sinoć nosio časni krst, baš u noći, kada je i Vladika Joanikije bio u Budvi.

Da li vaše sad već bivše kolege intimno podržavaju onaj put kojim ste danas krenuli?

Ja se nadam, da u svakom slučaju razumiju moje razloge, među njima ima mnogo časnih i poštenih ljudi sa kojima sam radio 17 godina, ali kada sam shvatio da smo došli u situaciju da pružamo asistenciju rušenju konaka, crkava, shvatio sam da to nije moj svijet, i da se ja u toj službi više ne pronalazim. Vjerujem, da se mnogi intimno i slažu sa ovim mojim činom.

Naš narod vas danas, s pravom, slavi kao heroja. Kakva je vaša poruka tom hrabrom narodu?

To je sad previše reći, ne osjećam se ja nikakvim herojem, naravno, hvala našem divnom i hrabrom narodu, ja mislim da je narod najveći heroj ovog vremena. I poručio bih, da uvijek biraju put pravde i istine, kojim sada korača veliki dio našeg naroda u našim svetim litijama.

Šta je bio prelomni momenat da se odlučite između sigurne karijere i časnog hoda?

Prelomni momenat je kao što rekoh, moj osjećaj, da to više nije svijet kojem želim da pripadam. Kada sam se odlučio da postanem policajac, to sam odlučio da bih čuvao narod, a narod je crkva, odnosno crkva je božji narod. Na ovaj način, ja ispunjavam svoju misiju, a to je da budem čuvar naroda i crkve naše.

Da li procjenjujete da ćemo u danima pred nama imati još Vukovića, Šćepanovića, Zekovića koji će vašim primjerom odabrati časni hod?

Pa mislim da se može desiti, ne želim da povrijedim osjećanja mojih dobrih bivših kolega, ali vjerujem da će se mnogi odvažiti. Posebno bih naglasio i još jednom ponovio da je svakom policajcu obaveza da čuva i štiti svoj narod, da interesi pojedinca ne smiju da bace mrlju na časni poziv policajca. Zato vjerujem, da će se sve moje kolege voditi time i da neće dozvoliti da ih bilo ko skrene s tog puta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian