Danica Crnogorčević (INTERVJU): Litije prevazilaze podjele i stvaraju epske slike

Danica Crnogorčević je umetnica koja se bavi izvođenjem etno i pravoslavne duhovne muzike, a koja svojim anđeoskim glasom nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Razgovarali smo sa Danicom o ljubavi prema etno i duhovnoj muzici, o njenim planovima i trenutnim dešvanjima u Crnoj Gori.

Izvor: privatna arhiva

Kada se pojavila ljubav prema crkvenom pojanju i kako su izgledali vaši počeci bavljenja duhovnom i etno muzikom?

Ljubav prema pojanju se pojavila još u ranim djetinjstvu u crkvenom horu na vjeronauci, zatim u muzičkoj školi kroz sviranje instrumenta. Vremenom se to razvijalo i dobilo svoj oblik i pravac kakav je danas. U početku je to bio moj hobi pored brojnih drugih van školskih aktivnosti od kojih su gluma, sport, likovna umjetnost i dr. koje sam pohađala, ali pjevanje je opstalo jer me je to najviše ispunjavalo.

Koje biste pesme posebno izdvojili i koje za vas zauzimaju posebno mesto?

Često me pitaju koja mi je omiljena pjesma ili koji bih izdvojila, ali zaista to nikada nisam mogla da odlučim. Svaka naša duhovna ili tradicionalna pjesma je unikatni biser, i svi zajedno čine ogrlicu pjesama koju nosim. Trudim se da u svakoj pjesmi pronađem suštinu i viševjekovnu melodiju koju one nose. Jer muzika je jezik koji traje vjekovima, on se prepliće iz pjesme u pjesmu.

Izvor: youtube

Kakvi su predstojeći planovi? Možemo li da očekujemo neke nove pesme?

Pored ove dvije nove pjesme koje smo skoro mogli da čujemo i koje smo objavili sa spotovima, snimili smo još 5 novih pjesma, a ostalo je još dvije da se snime i gotov je drugi album. Ali sva ova situacija oko tzv.virusa je spriječila da se to ostvari iz razloga što snimam u studiju uvaženog Aleksandra Kovačevića u Beogradu.

U toku je snimanje spota za jednu prelijepu duhovnu pjesmu, čiji je tekst napisao moj suprug a melodiju moja malenkost. Spot će biti nesvakidašnji, sniman je na puno lokacija za koje vrlo malo ljudi zna da to uopšte i postoji ovdje kod nas u malenoj ali zaista najljepšoj zemlji!

Poslije te pjesme snimamo spot za pjesmu koja je posvećena Crnoj Gori i njenom duhovnom i prirodnom bogatstvu. Naravno u duhu tradicionalne muzike koja je isto kompilacija rada mog supruga kao tekstopisca i kompozitora mene.
Oba spota radi Dejan Senić, produkcija “Bubulj” iz Bara.

Izvor. youtube

Kako komentarišete trenutna dešavanja u Crnoj Gori?

To je posledica jednog duhovnog mraka koji traje poslednjih 70 godina. Ovo su scene koje su već viđene za vrijeme komunizma kada je crkva mnogo postradala u Crnoj Gori. Božanstvene litije, čije su slike odjeknule širom svijeta, predstavljaju melem na ranu svega onog što je bilo, jer su litije prevazišle svaku vrstu podijele, i političke, i nacionalne pa na kraju i vjerske. One oslikavaju jednu novu Crnu Goru kakva je mogla samo da se zamisli u epskim pjesmama. Mislim da je najbitnije sada da poslije toliko godina istrajemo u onome što su od iskona naši preci gradili, sačuvali i branili, i da predamo budućim pokoljenjima.

Izvor. privatna arhiva

Šta biste poručili mladim ljudima i svim čitaocima našeg portala?

Znam da je danas jako teško mladima da se otrgnu iz kandži ovosvjetskog i da se malo presele u onosvjetsko. Moja poruka je svakako uvijek ista, da slijede vjeru svojih predaka, da se malo više zainteresuju za prave vrijednosti i na taj način da se uhvate za brod spasenja kojim će mnogo lakše ploviti kroz ovaj život.

Izvor: youtube

Poštovana Danice, hvala vam što ste izdvojili vaše vreme i učestvovali u intervjuu. Želimo vam mnogo sreće i uspeha u svemu što radite.

Hvala Vama ! Veliki pozdrav za sve čitaoce i svako dobro od Gospoda želim !

Izvor: privatna arhiva

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian