Noćna ekspres suđenja su nedopustiva. Sloboda za Vuka! – Lazar Babić

Među mladim ljudima koji su ovih dana uhapšeni i neosnovano zadržani u pritvoru nalazi se i Vuk Orović, student Pravnog fakulteta. Doktorand na Pravnom fakultetu u Beogradu, Lazar Babić pokrenuo je Apel za njegovo oslobađanje, a u nastavku prenosimo njegov tekst:


Prvi put smo se sreli pre nekoliko godina na prvom spratu Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Vuk Orović je polagao ustavno pravo, a ja sam pripremao poslednje ispite i razmišljao o tome gde ću i kada početi da radim nakon diplomiranja.

Pričao mi je o prvoj godini studija, o ispitima koje ostavlja za septembar i o ispitivačim koji koji su je odredjeni u junskom ispitnom roku. Razgovarali smo i o apsolventskoj ekskurziji sa koje sam se ja upravo vratio, o Crnoj Gori i o predsedničkim izborima u Francuskoj.

Danas je Vuk u prostorijama Centralnog zatvora u Beogradu. Uhapšen je na Slaviji,  nešto iza ponoći 11. jula, te priveden dežurnom sudiji Prekršajnog suda u Beogradu i u munjevitom sudskom postupku osudjen zbog narušavanja javnog reda i mira. Vuk je prvostepeno osudjen na 30 dana zatvora, i odmah upućen na izdržavanje kazne, po članu 308. ZOP-a.

Vuk je davno položio ustavno pravo, ali da li su isto učinili i oni koji su ga neosnovano lišili slobode?

Formalnih i materijalnih nedostataka postupka ima na pretek, ne bih ulazio u analizu istih. Žalba je predata Prekršajnom apelacionom sudu u Katanićevoj ulici.

O suštini dela koje mu se stavlja na teret je izlišno govoriti samo imajući u vidu da je reč o studentu u čijoj biografiji nema ni kazne za parkiranje, a o drugome i da ne govorimo.

Policija je tu da čuva narod i državu, a ne da sprovodi neopravdana ispolitizovana hapšenja. Pravosudje je tu da deli pravdu i sudi po zakonu, ne da sprovodi arbitrarni teror sa političkom konotacijom.

Noćna ekspres suđenja nedopustiva su. Po svim pravnim i etičkim normama. 

Nas, pravnike, učili su da zakone branimo jer zakonima branimo poredak i državu. Policija ne sme sebi da dozvoli da sama narušava poredak koji navodno štiti, a sud treba da ostane u ravni zdravog pravničkog rezona. Pravnički se ovakvo ekstenzivno tumačenje može proglasiti stupidnim, a civilizacijski postupak u kome je doneto arbitrarnim, nepravičnim i varvarskim.

Odgovornost ne postoji za vinovnike incidenata ispred Narodne skupštine Republike Srbije, kao i za one koji su batinajući studente obrukali uniformu srpskog policajca.

Odgovornost se nametnula onima koji nisu ni za šta krivi, ali do kojih se moglo doći. Bez osnova, bez povoda, bez provere. Samo radi popunjavanja kvote.

I ove redove ja ne pišem radi Vuka, ne plaši se on. Ime je znak!
Pišem ih radi svih nas. Vuk je moj prijatelj i znam da je častan i pošten. Danas deluje da je on sam, ali nije. Sutra se može desiti isto bilo kome od nas.

Ako smo ljudi i ako shvatamo slobodu onako kako je ona data čoveku, takvu moramo da tražimo najpre za one kojima je oteta. Kad se izborimo za njih, i sami ćemo biti slobodni.

Ako toga nema, onda nam one reči što ih zapisasmo u najvišem pravnom aktu Republike ne vrede ništa!

Apel za oslobadjanje studenta Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu Vuka Orovića podržali:

1. Lazar Babić, doktorand

2. Marko Pantić, adv. pripravnik

3. Bojan Dragićević, dipl. pravnik

4. Aleksandar Marjanović, dipl. pravnik

5. Isidora Vuković, adv. pripravnik

6. Nikola Dragićević, adv. pripravnik

7. dr Svetislav Kostić, profesor univerziteta

8. Jelica Gojković, advokat

9. Ivana Đidić, advokat

10. Filip Živanović, doktorand

11. Nemanja Vučković, student

12. Predrag Jovanović, dipl. pravnik

13. Sara Stojanović, adv. pripravni

14. Petar Ožegović, student 

15. Tina Konstantinović Ljiljanić, strukovni menadzer hotelijerstva

16. Tanja Sapanja

17. Denis Knežević, dipl. pravnik

18. Milana Kulić, lekar

19. Mira Malić, adv. pripravnik

20. Aleksa Krkić, student

21. Zoran Čvorović

22. Ljubica Babić, student

23. Predrag Arsić, student

24. Nenad Arsić, student

25. Aleksandra Radulović, student

26. Vučeta Bralušić


Apelu se pridružuje i Jelena Vujanović, dokorand na Fakultetu političkih nauka u Beogradu i glavni urednik portala Pokreni.rs.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian