Stara planina bez mini-hidroelektrana u narednih 15 godina

Na Staroj planini u narednih 15 godina sigurno se neće graditi mini-hidroelektrane, što je predviđeno Nacrtom novog prostornog plana grada Pirota, koji će uskoro biti usvojen, objavila je danas Radio televizija Srbije.

To je rezultat građanske inicijative i upornih nastojanja stručnjaka ekologa da dokažu štetne uticaje mini-hidroelektrana na prirodu.

Protesti, blokade puteva, sukobi sa investitorima, obeležili su trogodišnju borbu meštana staroplaninskih sela i ljubitelja prirode protiv izgradnje mini-hidroelektrana.

Jedan od rezultata te borbe je i novi prostorni plan grada Pirota u kome nema lokacija za izgradnju mini-hidroelektrana na planinskim rekama.

Odgovorni projektant Slaviša Tošić navodi da su „izbačene sve mini-hidroelektrane sa područja parka prirode i turističke regije Stara planina”.

“Ostale su kao potencijalne lokacije jedino na reci Nišavi nizvodno od petlje Pirot zapad sa teritorije administrativnog područja grada Pirota“, rekao je Tošić za RTS.

Aleksandar Panić iz pokreta „Odbranimo reke Stare planine“ navodi da su gradske vlasti dugo ignorisale problem sa mini-hidroelektranama.

Zadovoljstvo postoji, ali put koji koji smo prešli da bismo došli do ovoga apsolutno ne može da se podvede pod bilo kakvo zadovoljstvo, jer je od strane gradske vlasti ovaj problem sa mini-hidroelektranama dugo bio ignorisan. Uspeli smo da nekako te ljude privolimo da počnu da razmišljaju i da vide kolika je štetnost mini-hidroelektrana u zaštićenom području“, objašnjava Panić.

U pokretu „Odbranimo reke Stare planine“ kažu da će posle konsultacije sa stručnjacima, u zakonskom roku, podneti primedbe na Nacrt prostornog plana.

Vrlo je važno da napomenemo da ćemo pratiti izgradnju bilo koje hidroelektrane i na reci Nišavi s obzirom da postoji mogućnost nastanka velike ekološke štete“, rekao je Dragan Jonić iz pokreta „Odbranimo reke Stare planine“.

Veliki je uspeh, smatraju ljubitelji prirode, što na teritoriji grada Pirota, uprkos pritiscima, i 58 raspoloživih lokacija, investitori nisu uspeli da izgrade nijednu mini- hidroelektranu.

U pokretu „Odbranimo reke Stare planine“ ističu da se njihova borba za čiste reke, a protiv derivacionih mini- hidroelektrana, nastavlja na teritoriji cele Srbije.

Tekst preuzet sa sajta dnevnog lista Danas.

Izvor slike: snezanapolis.com

Ukoliko Vam se dopao tekst, više ovakvih možete pročitati u odeljku naše sajte Aktuelno.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian