Bojan Perc( Intervju): Voleo bih da portal Opseg probudi mlade iz konformističkog dremeža

Grupa studenata sa Fakulteta političkih nauka u Beogradu pokrenula je portal Opseg sa namerom da mladima pruži prostor za njihova razmišljanja i stavove o različitim temama. Sa jednim od urednika ovog portala Bojanom Percom razgovarali smo o tome kako se javila ideja da pokrenu portal te koji su njihovi ciljevi i planovi.

1. Kako se rodila ideja za pokretanje portala?

Ideja je na neki način uvek postojala u mojim mislima, samo što dugo vremena nije bila definisana. Posle mnogo razgovora sa mojim prijateljima i sa mladima u Beogradu ali i u rodnom Zrenjaninu, shvatio sam šta nam je potrebno. Potreban nam je prostor samo za nas u sklopu kojeg možemo da predstavimo jedni drugima ono o čemu razmišljamo i da tim temama, o kojima razmišljamo, damo na značaju.

2. Šta predstavlja portal Opseg?

Portal je zamišljen kao prostor gde bilo ko od mladih može da postavi svoj autorski sadržaj, bio on pesma, fotografija ili istraživački tekst. Na koji god način mlada osoba želi da se izrazi i da to predstavi drugima, u tome joj pomaže portal Opseg. Ja razumem nespremnost i nedostatak navike kod mlade osobe da pokaže pred svima svoje talente i ideje. Do toga je omladina došla baš zbog nedostatka prostora.

3. Koji je vaš cilj i kakvi su vaši planovi?

Cilj nam je da budemo varnica koja će upaliti vatru mladih, koliko god to zvučalo izlizano. Da shvate da imaju prostor koji moraju da čuvaju i koriste što češće. Da shvate da mogu i sami da kreiraju svoje mesto kad im već zajednica uskraćuje takav prostor dugi niz godina. Na primer, mladima nije dozvoljeno korišćenje „Kulturnog centra“ . To je slučaj u Zrenjaninu, a takve odluke čelnih ljudi kulturnih institucija mi nisu jasne. Događa se da grupa mladih svoje muzičke nastupe organizuje u privatnim kafićima, dok postoje prostorije nekadašnjeg „Doma omladine“ ( sada Kulturnog centra) koje niko ne koristi 300 od 365 dana u godini. Ili štampanje magazina i zbirki poezije sa novcem koji mladi jedva uspeju da prikupe, jer im retko ko izlazi u susret,.. Ovaj portal je sličan pokušaj, da se alternativnim putem nešto učini za našu zajednicu i mlade. U planu je pokretanje kanala na YouTube-u ali i „muzičkog kutka“ na samom portalu.

4. Kako motivisati mlade da pišu svoje tekstove?

Mladi treba da shvate da pisanjem razvijaju svoje ideje, doprinose društvu svojim aktivizmom, imaju podlogu „crno na belo“ prilikom zapošljavanja. Pisanjem mogu da   predstave svoje stavove drugima, i da se na taj način povežu sa istomišljenicima, ali i da saznaju različita mišljenja o raznim temama. Sa portalom Opseg mladi konačno imaju prostor gde su uvek pozvani da delaju, jer je to sada mesto samo za njih.

5. Sta biste poručili mladim ljudima i svim čitaocima vaseg portala?

Samo da se probude iz dremeža. Kao što je Dejvid Hjum probudio Kanta iz „dogmatskog dremeža“, voleo bih da portal Opseg probudi što više mladih iz „komformističkog dremeža“. Da počnu da pišu, slikaju i snimaju pesme. Drugim rečima, da stvaraju sadržaj koji će našu zajednicu, korak po korak preoblikovati u nešto izvrsno.

Pročitajte još:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian