NAJAVA: DANI SVETIH NOVOMUČENIKA JASENOVAČKIH

Od 10. do 13. septembra održaće se Centralna proslava Svetih Novomučenika Jasenovačkih.

Program:

Poziv Episkopije Pakračko-slavonske:

Episkopija Pakračko-slavonska i ove godine ima čast pozvati vjerni narod na zajedničko molitveno učešće u Centralnoj proslavi praznika Svetih Novomučenika Jasenovačkih koja će se održati u nedelju 13. septembra ove godine u Manastiru Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu.


Tim povodom, svetu arhijerejsku Liturgiju s početkom u 9 časova, s vjernim narodom, sveštenstvom i monaštvom, služiće više Visokopreosveštene i Preosveštene gospode Arhijereja naše Pomjesne Crkve. Na početku svete Liturgije osveštaćemo novopodignutu zimsku crkvu Svetih Novomučenicika Jasenovačkih.

Nakon toga, na grobnoj humci kod „Kamenog cvijeta“ u Spomen-području Jasenovac obavićemo osveštanje slavskog kolača i žita.

U okviru ovih prazničnih dana, u petak 11. septembra, na praznik Usjekovanja glave Svetog Jovana Krstitelja, u hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Kućancima gdje je kršten svete uspomene Pavle Patrijarh Srpski, biće služena sveta Arhijerejska Liturgija.

U četvrtak 10. septembra biće održan i redovni naučni skup „Novomučenici: Poliperspektiva VI“ koji će se s blagoslovom Visokopreosveštenog Mitropolita Zagrebačko-ljubljanskog g. Porfirija i ove godine održati u Srpskoj pravoslavnoj opštoj gimnaziji „Kantakuzina Katarina Branković“ u Zagrebu s početkom u 10 časova.

Pozivamo Vas da i ove godine zajedno s nama uzmete učešća u navedenim događajima koji imaju neizmjerno značenje kako za sve postradale tako i za nastavak građenja kulture sjećanja na Jasenovac i njegove žrtve.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian