O Dodikovoj posjeti Novom Gradu i kupovini mira pred izbore

Dragi članovi odbora SNSD iz Novog Grada, neke znam, a neke i ne znam lično, ali ovim putem se obraćam svima vama po pitanju Trgovske gore i odlaganja radioaktivnog otpada kraj Une.

Samo par dana nakon što je bio u Hrvatskoj i što prilikom te posjete nije podvukao crvenim slovima da je ovo pitanje svih pitanja, predsjednik vaše stranke, Milorad Dodik juče se bez imalo stida pojavio u Novom Gradu.

No dobro, od njega drugačije nismo ni očekivali, ali od vas jesmo jer ste vi naši predstavnici do 15. novembra ove godine. I pitala sam se da li ste u ime svih nas postavili Dodiku neka ozbiljna pitanja u vezi sa posjetom Hrvatskoj i daljim koracima po pitanju Trgovske gore.

Ruku na srce, nije da Dodik nije pomenuo Trgovsku goru juče. U pauzi između otvaranja mosta od cjelih 2 metra, ručka na Adi i nekog druženja ispod šatora, pomenuo je nešto o tome kako će ambasador BiH u Hrvatskoj biti primljen u nadležnom hrvatskom ministarstvu i kako će ministar Košarac imati sastanak sa nadležnima u Hrvatskoj. Vrlo ohrabrujuće, nema šta. 

Podsjetiću da se o ovoj temi govori i razgovara već duže vrijeme na svim nivoima. Može li nam neko iz Novskog odbora SNSD garantovati da će sada razgovori biti drugačiji i imati efekta? Može li vama to garantovati vaš predsjednik? Da li ste ga uopšte pitali šta su garancije i šta ako razgovori ne uspiju? Postoji li plan B i spremna tužba protiv Hrvatske? Ili su ove izjave samo kupovina mira pred izbore?

Ja bih rekla ovo poslednje. Ali mira biti neće, dragi moji prijatelji. Ovo je pitanje opstanka onog što mi niko nikad nije mogao uzeti, a to je moje rodno mjesto i moja Una. Ovo je pitanje koje nije i ne smije biti stranačko niti politikantsko.

A vi ga takvim pravite svojim nedostatkom hrabrosti da to juče postavite kao temu broj jedan dolaska Dodika u Novi Grad. Svaka čast za mostić na Japrici, ali neće njime imati ko prolaziti ako se ovako nastavi.

I na kraju, neko će možda reći „šta ima ova mala tu da nam se obraća kad i ne živi u Novom godinama“. Ali odmah da vam kažem – manite se tog argumenta, jer ćemo onda doći do toga kako mi je po završetku fakulteta rečeno da moram da se učlanim u SNSD da bih dobila volontiranje ili pripravnički u opštini.

Elem, ja sam to SNSD-u davno oprostila jer ste me nesvjesno podstakli da upišem doktorske studije i da ne dopustim da me ikad ijedan lokalni šerif ucjenjuje . Ali ako ne budete imali dovoljno kičme da branite Unu i Novi po cjenu svojih stranačkih pozicija, to vam oprostiti neću. I potrudiću se da vam to ne oprosti ni jedan jedini čovjek u Novom Gradu.

Sa najboljom namjerom,

Jelena Vujanović

Novljanka i doktorand Fakulteta političkih nauka

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian