Protest studenata zbog školarina, dali rok do utorka

Studenti nezadovoljni školarinama, okupljeni oko inicijative „Zaštitimo studente”, protestnu šetnju, u koju su krenuli od Rektorata Univerziteta u Beogradu, završili su ispred zgrade Vlade Srbije piše list Danas.

Foto: Vojisalv Stojisavljević\Danas

Studenti traže bolje uslove obrazovanja i smanjivanje školarina za 30 odsto, zbog ekonomskih posledica epidemije korone.

Protest je reakcija na nedavni sastanak sa rektorkom Ivankom Popović koja je prebacila odgovornost za pregovore o visini školarina na pojedinačne uprave fakulteta.

Jedan od predvodnika protesta Nikola Arsenić izjavio je danas da je današnji protest vrsta testa za studente.Prema njegovim rečima, Rektorat će morati da reaguje na nezadovoljstvo studenata, navodeći da svaki pritisak utiče na promenu odluke Rektorata.

Kako je dodao, krajem avgusta predata je peticija sa preko 13.500 potpisa nezadovoljnih studenata koji traže smanjenje školarine za 30 odsto i ta peticija „i dalje stoji i biće ponovo predata ministru prosvete Mladenu Šarčeviću“.

Arsenić je najavio da će studenti pokrenuti pitanje finansiranja visokoškolskih ustanova i da će tražiti uvid u troškove svih fakulteta, čime će biti jasno zašto školarine ne mogu biti spuštene.

Arsenić je za N1 rekao da se skupila grupa studenata koja „ne želi da bude oterana iz Srbije“.

„Ono što sada vidimo jeste nešto što pokazuje mladima idite iz Srbije, ovo nije mesto za vas. Ispred Vlade smo da vidimo da li će rektorka saznati da postoje studenti u Srbiji“, rekao je on.

Nekoliko desetina okupljenih studenata nosili su transparente „Obrazovanje vredi država štedi“, „Vlada(nje) – nedovoljan (1)“, „Mi smo samo broj indeksa“ i „Nećemo preko“.

„Ako imamo prebacivanje loptice, ne samo na pojedinačne fakultete, već i na Ministartsvo prosvete i Ministarstvo finansija, neka dođe premijerka i neka ona prebaci lopticu na koga god želi, ali neka pokaže da su u ovom momentu nasušnija potreba studenti i obrazovanje od stadiona“, kaže on, a prenosi N1.Dodaje da „živimo u najvećoj krizi“, a da su studenti „na dnu liste za pomoć“.Prema rečima Arsenića, naredni korak je radikalizacija protesta, ali i pokretanje tužbi zbog kršenja ugovora o studiranju i Zakona o visokom obrazovanju.„Rok je do utorka, ukoliko zahtevi ne budu ispunjeni uslediće radikalizacija“, poručio je Arsenić.

Naslovna foto: N1

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian