AKCIJA ZA ŠKOLU U SELU BRATILOVCE U KOSOVSKOJ KAMENICI

Humanitarna organizacija Kosovsko Pomoravlje pokrenula je akciju za prikupljanje donacija za školu u selu Bratilovce u opštini Kosovka Kamenica.

Posle skoro 30 godina od zatvaranja, u selu Bratilovce su se ponovo stvorili uslovi da se nastava u školi održava.

Istureno odeljenje u Bratilovcu zatvoreno je 1994. godine kada je selo ostalo bez dece. Od tada su školska zgrada i dvorište zapušteni, a nakon rata 1999. godine sav inventar je pokraden.

Zbog velike količine snega koja se može očekivati tokom zime, prioritet je zameniti potpuno dotrajao krov. Radnici škole započeli su popravku starog krova, međutim velika je verovatnoća da krov neće izdražati u zimskim uslovima. Sledeće veće ulaganje biće i kopanje bunara, jer u školi trenutno nema vode.

Oštećenja na zgradi škole u velikoj meri su sanirana. Osoblje škole „Desanka Maksimović“ iz Kosovske Kamenice u proteklih nekoliko nedelja radilo je na popravci i raščišćavanju same škole i okoline. Skinuti su stari i postavljeni novi podovi, stavljena je i stolarija, zidovi su presvučeni novim malterom i okrečeni i uvedena je struja. Za sada su dve prostorije za nastavu i nastavnički kabinet spremni za korišćenje.

U dobrovoljnom školskom fondu iz koga su finansirana dosadašnja ulaganja, trenutno nema sredstava za nastavak radova. Zaposlenima u školi potrebna je finansijska pomoć da bi nastavili da rade na obnovi.

Ono što je specifično je da se škola nalazi na oko 800 metara nadmorske visine.

Ovo planinsko selo, blizu Kosovske Kamenice, odiše čistim vazduhom i poseduje ogromna prirodna bogatstva. S obzirom da se radi o klimatski pogodnom mestu za zdravstveno-rekreativne i obrazovno-vaspitne aktivnosti, uprava škole odlučila je da neiskorišćen školski prostor preuredi u prostorije za školu u prirodi.

U planu je da se u cilju psihofizičkog i socijalnog razvoja dece, u okviru ovog odeljenja omoguće uslovi vaspitno-obrazovnog rada u prirodi. Izgradnjom staze zdravlja, učionica u na otvorenom, opremanjem radionica i smeštaja za učenike, stvorila bi se osnova za pružanje mogućnosti usvajanja aktivnog, zdravog i kreativnog načina života kod dece.
Ovakav vid nastave i druženja posebno bi značio deci iz udaljenih seoskih škola, koje pohađa mali broj učenika, a često i samo jedan po razredu. Zbog toga je značaj ovog projekta kako u širenju znanja i iskustva o prirodnoj okolini, razvoju ekološke svesti, tako i u socijalizaciji učenika uz razvijanje tolerancije i odgovornog odnosa prema sebi, drugima, okruženju i kulturnom nasleđu.

Ovom prilikom pozivamo one koji su u mogućnosti, da svojim prilogom pomognu da se radovi na školi privedu kraju i podrže inicijativu za opremanje jedinstvene škole u prirodi u kojoj će đaci sa Kosova i Metohije moći da se okupljaju, uče i druže.

Donacije možete uplatiti na tri načina:
– Uplate možete izvršiti na Pejpal nalog
https://www.paypal.com/paypalme/kosovskopomoravlje

– Žiro računi
205-266929-36 (Kombank)

160-6000000743964-30 (Inteza)

– Uplate preko deviznih računa

Izvor: Humanitarna organizacija Kosovsko Pomoravlje

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian