„Vi samo kritikujete“ – zašto je besmisleno kad to vlast kaže opoziciji

Jel imate običaj pohvaliti konobara svaki put kad vam donese dobru kafu? Vjerovatno ne, jer je njegov zadatak da ta kafa bude dobra, a ako je „proćeruša“, prigovorićete jer niste došli s namjerom da riješite problem sa tvrdom stolicom već da unesete dnevnu dozu kofeina.

Tako je i zadatak opozicije da kritikuje loše poteze vlasti, a ako se kojim čudom i desi da bude neki dobar potez, imbecilno je hvaliti ga, iz prostog razloga jer su oni birani da rade dobro i to bi se trebalo podrazumjevati i ne aplaudirati im.

Filip Egeljić

Ima i druga besmislena konstatacija, pored ove „Vi samo kritikujete“.

Radi se o tome da vlast npr. iz budžeta postavi rasvjetu, pa arogantno pita javnost „Vidi svijetli, a šta je opozicija uradila?“

To bih mogao uporediti sa situacijom u kojoj svi skupimo novac za potrebe neke opšte stvari, npr. krečenje zgrade, pa svi stanari skupe novac, a predsjednik zajednice etažnih vlasnika izvali „Eto ja sam: nabavio materijal, angažovao majstore, dvorio ih par dana (hrana, piće) i vi se našli da kritikujete da nije dobro okrečeno, a niste ništa radili?!“

Dobro, druže, ali izabran si da vodiš kućni savjet, a za te aktivnosti si koristio naš zajednički novac i obećao si da ćeš taj zadatak dobro obaviti i nisi, jer si očigledno nesposoban.

Treće, ako je neko vama lično drag izabran da vodi: kućni savjet, savjet mjesne zajednice, javnu ustanovu/preduzeće, opštinu, grad, državu morate shvatiti da, ako ga kritikujem, nemam ništa lično protiv njega/nje, već smatram da ne radi dobro javni posao koji mu je povjeren, a to direktno utiče na mene, a i na vas!

Autor: Filip Egeljić, politikolog, autor i voditelj M-TV podcasta

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian