„SA DOBRIM LJUDIMA ZA DOBRE LJUDE“: Zajedno sa pravoslavnim Česima za porodicu Plazinić iz Guberevaca

Nastavljena je akcija pomoći Udruženja „Naše Dragačevo“ i prijatelja porodici Momira Plazinića iz Guberevaca, sa četvoro male dece, koja žive u teškim uslovima, bez opremljenog kupatila, a izdržavaju se isključivo iz roditeljske nadnice i prihodima sa skromnog imanja.

„Kao treći nastavak akcije koja je započela u avgustu 2020. godine, a nastavlja se zahvaljujući divnim ljudima i u 2021. godini, porodici Plazinić smo ispred Udruženja uručili bogate Božićne paketiće za Mladenu (10), Mladena (7), Nikoli (4) i Nikolinu (1) , koji se sastoje od slatkiša, grickalica, sredstava higijene, torbi, nove i polovne garderobe za decu i odrasle, koje smo prikupili sa našim članovima, prijateljima i saradnicima.“ – ističe Milan Parezanović, predsednik UO ovog udruženja.

Kaže da mu je posebno zadovoljstvo i radost je što je ovo bila prva zajednička akcija sa prijateljima iz Češke Republike, uglednim članovima pravoslavne zajednice Grada Praga, porodicom Kajzir koji su specijalno za ovu priliku doputovali iz Praga u Guču kako bi porodici Plazinić uručili pomoć u sredstvima higijene, igračkama i novim laptop računarom, koji je neophodan da bi Mladena mogla da prati on line nastavu, kao odličan učenik osnovne škole u Goračićima.

Patrik Nikola Kajzir poznati je Češki novinar i izveštač sa ratnih žarišta širom sveta. Zatekao se kao reporter i 17. marta 2004. godine na mnogostardalnom Kosovu i Metohiji, tokom strašnog martovskog pogroma, kada su gorele srpske crkve i manastiri, a padale srpske glave. Prilikom ulaska u ostatke tek spaljene Crkve Svetog Nikole u Prištini tog 17. marta zatekao je u brdu šuta i gareži koja se još dimila ikonu nagorelu od vatre koju je u trenutku krišom sklonio i odneo u Prag gde ju je konzervirao i nakon nekoliko godine vrativši se na Kosovo predao našim sveštenicima koji su tek delimično bili osposobili Crkvu Svetog Nikole za službu.

Porodica Kajzir i ikona Svetog Nikole

Ispostaviće se da je ikona koju je Patrik doneo bila baš ikona Svetog Nikole i da je jedina sačuvana nakon skrnavljenja i paljenja hrama i drugih pratećih crkvenih objekata. Odlučio je tada Patrik da pređe u pravoslavnu veru i dobio je na krštenju ime Nikola po svecu čiju je ikonu sačuvao od plamena i ognja.

Još je jedna promisao da kuća Plazinića u Guberevcima, koju smo danas posetili, slavi upravo Svetog Nikolu kao svog zaštititnika.„- kaže Parezanović.

Nikola Patrik Kajzir sa svojim prijateljima i porodicom od krštenja do danas mnogo je puta dolazio u Srbiju, posebno na Kosovo i Metohiju gde je bezbroj puta donosio humanitarnu pomoć koju je sakupljao među svojim prijateljima i pravoslavnim vernicima u Pragu, nosivši je našim ljudima u enklavama širom naše južne pokrajine, a lepe uspomene ga vežu i za Dragačevo gde je stekao brojne prijatelje, tako da se Dragačevu i Kosmetu uvek iznova vraća, sa željom da se jednog dana među Srbima i nastani.

Radost dece koju smo posetili najvaće je zadovoljstvo i podstrek za naš dalji rad.

„Nadamo se da će opština Lučani smoći snage i naći sredstva da pomogne inicijativu MZ Guberevci da se Plazinićima obnovi kuća i napokon opremi kupatilo, a ukoliko se to ipak na proleće ne desi Udruženje će sa svojim prijateljim i saradnicima pokušati da pomogne konačno rešavanje ovog problema, kako se ova divna i pametna dečica ne bi više u 21. veku kupala u limenom koritu.“ – rekao je predsednik UO „Naše Dragačevo“.

On je izrazio veliku zahvanost divnoj i poštovanoj porodici Nikole i Jane Kajzir i njihovoj ćerkici Emi, što su svoju humanost još jendom pokazali pomažući porodicu Plazinić u Guberevcima i što godinama pomažu srpski naroda tamo gde je najteže.

Istakao je da je njihova vodilja u ovoj misiji:

„Sa dobrim ljudima, za dobre ljude“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian