„Uskliknimo s ljubavlju“ u Kninu: Slatki karavan stigao i do srpske dece u Hrvatskoj

Humanitarna omladinska organizacija „Ujedinjena Srbija“ uz podršku izaslanika manastira Hilandar, juče je, drugi dan zaredom, boravila u Dalmaciji i podelila „svetosavske paketiće“ srpskoj deci u manjim mestima Šibensko-kninske županije, Kistanjama i Đevrskama, kao i gradu Kninu.

Najpre je karavan „stigao“ u Crkvu Svetog Ilije u Đevrskama gde su okupljenja deca na dirljiv način otpevala integralnu verziju himne Svetom Savi – Uskliknimo s ljubavlju što je kasnije ponovljeno u Kninu.

Foto: Tanjug/dijaspora.gov.rs/ printscreen

„Čuvajte se ovde i živite, vaš život u ovim krajevima čuva svakoga od nas i u Beogradu, Kragujevcu, Nišu…“, poručili su složno predstavnici „Ujedinjene Srbije“ Valentino Popović i izaslanik manastira Hilandar, koji su deci delili paketiće zajedno sa kopredsednikom Međuvladinog mešovitog odbora za pitanja manjina sa srpske strane Ivanom Bošnjakom.

Potom je karavan „prešao“ u Crkvu Svetih Kirila i Metodija u Kistanjama gde je uz podeljene poklone iskazana zahvalnost tamošnjim Srbima što opstaju na svojim ognjištima.

crkva, u, kistanjamaTANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIĆ/

Brinemo i o vama i nećemo vas zaboraviti

„Vi svedočite da je život moguć i u ovim krajevima„, obratio se mališanima i njihovim roditeljima Popović iz „Ujedinjene Srbije“.

U Kninu u Crkvi Pokrova Presvete Bogorodice čitava crkva, mališani i njihovi roditelji otpevali su uglas himmu Svetom Savi nakon čega su podeljeni paketići.

Nakon izlaska mnogobrojne srpske dece iz crkve u Kninu pojedini vozači automobila i jednog autobusa spontano su „trubili“ u znak pozdrava.

„Jako mi je drago što smo u Kninu. Puno je srce videti osmehe mališana. Šaljemo poruku Srbima koji ovde žive da o njima brinemo i da ih nikada nećemo zaboraviti„, kazao je Popović za Tanjug, predsednik „Ujedinjene Srbije“, zahvalivši se Kancelariji za Kosovo i Metohiju, institucijama i preduzećima u Srbiji koji su pomogli čitav poduhvat.

foto: tanjug

Život Srba povratnika nije lak

Inače, Srbi iz severne Dalmacije, iz Zadra, Šibenika i okoline, kao i Kninske krajine, nerado pričaju za medije, što verovatno samo po sebi ilustruje činjenicu o teškom položaju u kojem se nalaze.

Penzioner Branimir Macura iz Kistanja kod Knina, vratio se pre 23 godine u rodni kraj nakon progona u „Oluji“ 1995. godine.

Kaže da je život Srba povratnika u Hrvatsku težak, slično svim prostorima bivše Jugoslavije.

„U invalidskoj sam penziji, a bavim se i dodatnim radnjama, da li će to biti stočarstvo videćemo još. Život kao i na svim prostorima bivše Jugoslavije uz mnogo rada i odricanja nekako ide. Sa lokalnim vlastima dobro sarađujem“, naveo je Macura za Tanjug i dodao da sa komšijama Hrvatima nema nikakvih problema.

„Uzorno ponašanje se vraća, a ja imam dobrih prijatelja Hrvata. Čestitam im Božić, Uskrs… oni uzvrate“, kaže.

Upitan za trend povratka izbeglog srpskog stanovništva, odgovara da povratak „veoma loše ide“ te strahuje da Srba u potkninskim područjima za deceniju neće biti:

„Sve nas je manje ovde. Mislim da za desetak godina ovde neće biti života za Srbe“.

Karavan humanitarnih aktivnosti nastavlja se sutra posetom Baniji i zapadnoj Slavoniji.

Reč je o humanitarnom karavanu koji ima za cilj obilazak srpskog stanovništva uz, prema rečima organizatora, naglasak na promociji mira i tolerancije.

„Slatki karavan“ se svake godine darujući deci humanitarne paketiće održava uoči praznika prvog i najvećeg srpskog prosvetitelja i arhiepiskopa, Svetog Save, 27. januara.

Izvor: rtv.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian