Iz ugla pravnika: Šta sve treba da znate o kupoprodajnim odnosima u kojima ste svakodnevno?

Čovek svakodnevno stupa u raznorazne obligacione odnose a da toga nije ni sam svestan. Svaki odlazak u prodavnicu, do trafike – nikako ne ostaje bez pravnog pokrića. Svaka naša kupovina izvesnih dobara, svaka prodaja koju načinimo – pravno je regulisana. Shodno toj činjenici, sada će biti govora o jednom od najrasprostranjenijih ugovora koji dominiraju u praksi, a to je Ugovor o prodaji.

Ugovorne strane, kao što se da zaključiti jesu upravo kupac i prodavac. Prodavac ima obavezu da kupcu preda izvesnu stvar ili da mu pribavi neko pravo, a kupac nasuprot toj obavezi mora isplatiti cenu prodavcu.

Foto: Pcpress.rs

To je polazna osnova. Međutim, sada se postavlja pitanje, šta dalje? Videli smo ko su ugovorne strane i koje obaveze načelno imaju, međutim šta dalje treba napisati kako bismo imali punovažan ugovor, koji su to uslovi još neophodni?

Prevashodno, biće reči o opštim uslovima, a to su: poslovna sposobnost ugovarača (dakle neophodan uslov da bi neko zaključivao pravne poslove, jer osobe koje nemaju poslovnu sposobnost, ili je imaju u manjoj meri znatno teže sklapaju iste.), sledeće što je neophodno jeste da se strane saglase o bitnim elementima, da je tu prisutan kako predmet ugovora tako i osnov, ali i odgovarajuća forma!

Pored ovih elemenata, strane mogu usloviti nastanak ugovora i nekim subjektivnim elementima kao što su vreme, mesto, itd.

Predmet i cena kao objektivno bitni elementi

Međutim, kada se govori o objektivno bitnim elementima, to su PREDMET i CENA.

Predmet ugovora o prodaji su stvari i prava. Da li će to biti pokretna stvar, ili nepokretna, sve zavisi od situacije. Npr, možemo prodati kuću, automobil.

Takođe, predmet mogu biti i različita prava, kao što su – stvarna prava, tražbena prava i ostala.

Što se tiče cene, pa cena je takođe jedan od ključnih elemenata ugovora, i često se događa da je prilikom prodaje ona već unapred određena (npr. neko prodaje automobil za 3.000 e) a može se desiti da bude i odrediva (kad’ neko prodaje automobil, ali da cena ide po dogovoru).

Ukoliko ispunjavate gore navedene uslove, dakle, možete zaključiti ugovor jer ste sposobni za rasuđivanje i poslovno sposobni, naveli ste bitne elemente ugovora i bliže se dogovorili o njima, naveli ste eventualno mesto  i vreme ispunjenja – sve to ste ispratili odgovarajućom formom…. eto ugovora!

Ovakvi ugovori su veoma česti u praksi, stoga kad nešto kupujete izuzetno budite obazrivi! Pratite ove elemente, odredite sve šta je neophodno i kako mislite da treba, i OBAVEZNO imajte Ugovor sastavljen! Prodaje, odnosno kupovine koje nisu propraćene odgovarajućim ugovorima, mogu kasnije da izazovu mnoge pravne probleme.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian