Ustavni sud odlučio: DEMOKRATIJA JE NEUSTAVNA – Aleksandar Mijailović

Na sednici održanoj 19. novembra 2020. godine, Ustavni sud Republike Srbije je odlučio da „referendumi“ (neposredno izjašnjavanje građana o trošenju novca od poreza na imovinu), koji su se održavali u Šapcu, nisu u skladu sa Ustavom i zakonima ove zemlje.

Foto: Beta

Od 2018. godine u Šapcu je građanima bilo dato pravo da jednom godišnje sami odlučuju kako se troši njihov novac u njihovoj mesnoj zajednici, prikupljen od poreza na imovinu prethodne godine, i to bez mešanja i uticaja političara. Imali smo pravi primer direktne demokratije, gde pojedinac neposredno odlučuje o svom novcu, a vlastodršci moraju u budžet da unesu one projekte koje građani izglasaju.

S obzirom da se politika decentralizacije i demokratije protivi politici Srpske napredne stranke centralizacije i autokratije, krajem 2018. godine su podneli Inicijativu za ispitivanje ustavnosti i zakonitosti akta kojima je postupak referenduma regulisan, navodeći niz argumenata.

Ustavni sud je odlučivao samo o jednom – da li je gradsko veće bilo nadležno da donese izvesne pravilnike, kojima je ovaj vid izjašnjavanja građana uređen. S obzirom da u Srbiji ovako nešto ne postoji, odnosno da je Šabac bio pionir u širenju direktne demokratije, ovde postoji zakonska praznina, koja se popunjava stavovima sudske prakse. Pravne norme koje se odnose na učešće građana u odlučivanju su šture u najboljem slučaju, a nepostojeće u najgorem.

Dakle, na Ustavnom sudu je bilo da usvoji pravni stav gotovo potpuno slobodno. I Ustavni sud je odlučio – demokratija je neustavna.

Kako objasniti oduku koju je doneo Ustavni sud?

Ovakvu odluku možemo objasniti samo na dva načina: ili sudije nemaju ni trunku osećaja za materiju o kojoj odlučuju, kao ni za posledice svojih odluka; ili su u pitanju politički motivi – bilo da se radi o zaštiti politike Srpske napredne stranke (oduzimanje moći građanima da odlučuju), bilo da se radi o direktnom nanošenju štete političkim protivnicima Srpske napredne stranke (u ovom slučaju Nebojši Zelenoviću).

U oba slučaja, Ustavni sud se poneo kao zaštitnik Srpske napredne stranke.

Zajedno za Srbiju će u svom programu zadržati politiku neposrednog odlučivanja građana, koju će sprovoditi u svim lokalnim samoupravama gde bude činila vlast.

Predsednik Pravnog odbora ZZS Šabac

Advokat Aleksandar Mijailović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian