Ima li poštovanja za Srbiju u UN?

U odnosu Srbije i UN jedno od ključnih pitanja koje je relevantno jeste pitanje naše južne pokrajine – Kosova i Metohije.

Odnos Srbije i Organizacije Ujedinjenih Nacija je zaista specifičan odnos koji je prisutan na međunarodno-pravnoj sceni. Da bismo videli bolje u kakvom se odnosu danas nalazi naša država sa ovom međunarodnom organizacijom, moramo napraviti jedan istorijski osvrt koji je preloman faktor u celokupnoj priči.

Polovinom dvadesetog veka, kada je ova organizacija kao takva osnovana – neophodno je bilo rešiti mnoge probleme koji su bili prisutni posle Drugog svetskog rata. Kao jedna od zemalja osnivača se javlja i tadašnja Jugoslavija, što zapravo vodi ka zaključku da je naša zemlja bila zapravo izuzetno važan faktor na svetskoj sceni posle velikog rata. Ta činjenica se spominje izuzetno retko – a produkt toga je da malo ko zna da je naša zemlja jedna od osnivača. Biti osnivač jedne ovakve organizacije nije ni najmanje mala stvar, i to uvek mora da bude istaknuto!

Naša država nije nacija koja treba da bude klasifikovana u kategorije minornih pojava. Mi zaslužujemo mnogo više, i mi kao građani ove zemlje uvek moramo da imamo to u vidu prilikom bilo kojih odnosa sa inostranstvom. Ne smemo dozvoliti da bilo ko prema nama pokaže nepoštovanje, jer je jedina pojava koju zaslužujemo – POŠTOVANJE. Međutim, u današnje vreme, to i nije slučaj. Ali, to ne treba da bude iznenađujuće, jer je svet jedno surovo tržište u okviru kog se svaka suverena jedinka bori za svoju egzistenciju i napredak. To moramo činiti i mi, jer ukoliko ne budemo težili ka napretku i borbi, zaista će se dogoditi to da država rapidno krene sa svojom propašću.

Kada je reč o današnjoj državi, odnosno Republici Srbiji, Srbija je takođe članica Ujedinjenih Nacija, a ova međunarodna organizacija ima izuzetno saradnju sa našom državom, a jedno od ključnih pitanja koje je ovde relevantno jeste pitanje južne AP – Kosova i Metohije.

Značajan pravni akt koji se tiče KiM jeste upravo rezolucija Saveta bezbednosti UN 1244, koja je usvojena 1999. godine.

Nerešeno pitanje KiM je bilo povod za donošenje ove rezolucije, a u situacijama kada je moguće da dođe do ugrožavanja međunarodnog mira – UN preko svojih organa mora da preduzme izvesne akcije. Da li su događaji koji su se dogodili 1999-e godine opravdani, kako pravno tako i društveno, predmet je mnogih razmatranja u koja nećemo ovom prilikom dublje ući zbog same njihove prirode.

Osim pitanja naše južne pokrajine, Republika Srbija daje doprinos radu UN kroz članstvo u mnogim telima ove organizacije i izvesnom broju specijalizovanih agencija. Ono što je bitno istaći, naša država aktivno učestvuje u radu Generalne skupštine UN i time daje svoj doprinos očuvanju i daljem napretku međunarodno-pravnog poretka. Baš kao što je i nekada to činila pri osnivanju ove organizacije, slično, samo u izmenjenoj formi i obimu, čini i danas! Stoga, apsolutno možemo izvesti zaključak da je prisutna saradnja na jednom odličnom nivou, ali uvek ima prostora za boljitak.

Da bismo ostvarili taj boljitak, moramo se sami potruditi kako bi nas ostale suverene države shvatile maksimalno ozbiljno. Ukoliko su naši akti i naše radnje neozbiljnog karaktera, kako možemo očekivati da ćemo dobiti poštovanje i naklonost ostatka sveta? Sve počinje iz naše porodice i našeg dvorišta, i kada sredimo stvari u svojoj porodici, počećemo dobijati poštovanje koje zaslužujemo.

Naslovna foto: Kina-danas.com

1 thought on “Ima li poštovanja za Srbiju u UN?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian