Izbori u Nikšiću: Najveći gubitnik DF, najveći pobednik Demokrate

Izbori u Nikšiću: Najveći gubitnik ovih izbora je DF, a najveći pobednik su Demokrate.

Koalicija DF-a i Demokrate imaju apsolutnu većinu mandata, mogu zajedno da formiraju vlast. DF (oko 26%) raspolaže sa 11, Demokrate (24%) sa 10 mandata, a ukupno je 41 mesto u skupštini opštine Nikšić. Predstoje pregovori oko toga kome će pripasti mesto gradonačelnika jer je DF ostvario slab rezultat, za razliku od Demokrata. Došlo je do promene u odnosu snaga, gde sada Demokrate i URA zajedno uživaju veću popularnost od DF-a.

Izvor: CEMI

DPS je ostvario isti rezultat kao na parlamentarnim izborima, uzimajući u obzir da je ovaj put nastupio u koaliciji sa SD-om. To pokazuje da birači, koji glasaju iz materijalnih pobuda, još uvek nisu ubeđeni da će Milo Đukanović pasti sa vlasti. Takođe postoji deo DPS-ovog elektorata koji glasa identitetski, kao nacionalni Crnogorci, taj faktor smo, čini mi se, autosugestivno zanemarili i veštački umanjili, što je uticalo na preoptimistične procene umanjenja rejtinga DPS-a.

Izbori u Nikšiću: najveći gubitnik DF, najveći pobednik Demokrate.


Ovo je direktan proizvod DF-ovog podrivanja vlade, koju su podržali u Skupštini, i nosioca sopstvene izborne liste na parlamentarnim izborima. Takođe su imali ne baš skrivenu konfrontaciju sa SPC u Crnoj Gori, budući da je Nebojša Medojević korišćen kao instrument anticrkvene propagande nakon avgustovskog izbora. Osim toga, poltronisanje lidera DF-a Vučiću ispred sopstvenog premijera, uz radikalsku retoriku da „nisi Srbin, ako ne glasaš za DF“, očito nisu dobro rezonirali kod srpskih birača u Crnoj Gori.

Odličan rezultat Demokrata pokazuje da umerena politika koja povezuje srpski i crnogorski identitet daje bolje rezultate od ideologije srpskog nacionalizma. Ovo je bitno za razumevanje trenutne identitetske situacije u Crnoj Gori. Momo Koprivica je usto bio izuzetan kandidat za lidera liste Demokrata, mnogo prihvatljiviji i inteligentniji od predsednika njegove stranke, Alekse Bečića. Koprivica je dobio podršku od premijera Krivokapića, a bio je i redovan učesnik svih protestnih litija i predan je vernik SPC. Stabilan rezultat URA-e dokazuje da za Dritana Abazovića ne glasaju albanski ekstremisti već crnogorski liberali.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian