Najmlađi automehaničar u Srbiji: Ima samo 13 godina, a zna više od mnogo starijih FOTO/VIDEO

Iako je tek napunio trinaest godina, za malog Nikolu kažu da je sposobniji od tri puta starijih mehaničara u struci.

Reklo bi se da je u današnje vreme sve manje dobrih majstora kao što su bravari, limari ili stolari.

Ipak, jedan dečak iz sela Dudovik kod Obrenovca ruši te predrasude.

Foto: Rina

Iako je tek napunio trinaest godina, za malog Nikolu kažu da je sposobniji od tri puta starijih mehaničara u struci. Nema automobila čije karakteristike ne poznaje, uspostavlja im dijagnoze i deli savete na društvenim mrežama, prenosi RINA.

Ljubav prema ovom zanatu krenula je sasvim slučajno. Ovaj Obrenovčanin skupljao je male autiće i usled velikih poplava 2014. čitavu njegovu neobičnu zbirku voda je odnela, a onda je krenuo sve iz početka. Iza kuće ima svoju malu radionicu, koju naziva svojim carstvom i u njoj upravo Nikola je pravi mali car.

Oduvek su me zanimale te popravke i alat. Radionicu sam pravio sam, ali za nabavku alata su mi pomogli roditelji. Za sada sam naučio da popravim osnovne stvari na autu, kao što su mali servis i popravku sitnih kvarova elektronike, motorne mašine za dvorište. Trenutno radim na popravci motorne kosačice na kojoj imaju tri krvara, kabal od svećice koje mora hitno da se reši jer može dovesti do toga da se zapale kosačica kao i crevo od vazduha, jer kabal koji ide od svećice ka motoru je glavni izvor električne energije“, rekao je ovaj sposobni dečak.

Nikola nije časio časa i osim u svojoj radionici, zanat uči kod majstora Ljube i već ima zavidan staž kao šegrt. Kako kaže, tu ima sve što mu je potrebno od alata, ali i dobrog mentora.

„Primio sam ga da radi, nešto nauči i postane dobar majstor. On se ne stidi da pita ono što mu je strano i dosta toga mi od njega možemo da naučimo. Mlad je dečak i pred njim tek budućnost da sazna sve. Za razliku od drugih njegovih vršnjaka Nikola hoće i voli da radi, hvala bogu da ima takvih momaka„, rekao je majstor Ljubisav Crnogorčić.

A ovom već sada velikom momku želja je da ima svoj sopstveni servis, u kom će popravljati od igle do lokomotive i postati dobar čovek, ali i najbolji majstor.

Izvor: Prva, B92

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian