TRADICIONALNO JE MODERNO: Grupa Luča daje novo ruho etno muzici

Grupa Luča donosi muzičko nasleđe Kosova i Metohije u sasvim novom i drugačijem umetničkom izrazu. Grupu čine četiri devojke sa jasnom misijom da tradicionalne muzičke napeve sa Kosova i Metohije čuvaju i neguju kroz savremenu muzičku formu, i na taj način pokušavaju da približe široj publici ovaj žanr, ne odvajajući ga od ostalih muzičkih umetničkih izraza.

Polazna ideja i glavna „Lučina“ misao je nacionalno brendiranje srpskog tradicionalnog pevanja kroz četiri stručno obrazovana ženska vokala primenjena u muzičkom izrazu koji spaja više žanrova.

Pažljivo su birani najreprezentativniji napevi koji najslikovitije prikazuju raznoliko bogatstvo muzičkog nasleđa Kosova i Metohije.

Četiri karaktera, četiri smele devojke savremenog duha kao prenosioci poruka naših predaka pozivaju publiku na muzičko putovanje na Kosovo i Metohiju.

Podržimo Luču – kupimo album

Na svom fb profilu istoričar Nemanja Dević podelio je ovaj tekst i mi ga prenosimo u celosti:

„Poslednjih godina vidljiva je promena odnosa novog naraštaja prema Kosovu i Metohiji; Marko Tanasković je u pravu kada rodoljublje mladih identifikuje kao „novi pank“. Kosovski zavet na svojevrstan način promovišu i umetnici, a njegovi elementi ugrađeni su i u niz pesama i albuma grupe „Beogradski sindikat“ – nova pesma „Dogodine u Prizrenu“ kao da je lane probudila i mnoge odavno uspavane. U isto vreme, srpsko tradicionalno i etno pevanje uzima sve više maha: sada i srednjoškolkama više nije mrsko da pevaju pesme koje su (i načinom kojim su) pevale i njihove bake.

Meni lično u poslednjih godinu dana privukla je pažnju grupa „Luča“, koju su osnovale četiri mlade i obrazovane devojke iz raznih delova Srbije, koje je povezala ljubav prema tradicionalnoj muzici. Upoznale su se na odseku za srpsko tradicionalno pevanje u beogradskoj srednjoj muzičkoj školi „Mokranjac“, a onda su neke od njih pesmu Kosova dodatno izučile na katedri za etnomuzikologiju pri Muzičkoj akademiji. Prikupljale su doslovno skriveno ili zaboravljeno nacionalno blago, a onda mu udahnule novi život svojom interpretacijom i savremenim aranžmanima. Neke od tih pesama su nam bile poznate, a neke poput goranske „Mlajnesto, gorski trndafil“, predstavljaju pravi đerdan novootkrivenih motiva i melodija. Bila je to retka, možda i jedinstvena pojava, da neko u dvadesetim godinama toliko posvećeno priđe temi i nosi je sa tolikom žarom, kao što su to učinile “Lučonoškinje“. I tu moram posebno da istaknem i pohvalim trud moje drugarice Mirke Kešelj, donedavno članice „Luče“, koju je život odveo na drugu stranu, ali i sad sva zaiskri kad priča o ovim temama.

Prošle godine „Luča“ je izdala i svoj prvi CD, koji sada polako nalazi svoj put do slušalaca. I to je jedan od ciljeva ovog teksta: da na ovu grupu i ove pesme skrenemo pažnju, ali i da pomognemo distribuciju diskova koje je usred pandemije Korone dosta teško plasirati. Cena je simbolično 400 dinara.

Zato pozivam sve moje delatne prijatelje kojima su Kosovo i Metohija i naš tradicionalni melos na srcu da pomognu širenju ove priče – i konkretno kupovinu CD-a. Ukoliko ima zainteresovanih i za veći broj primeraka, Mirka obećava i poseban popust. 🙂 Ali meni je bitno da sada zaista pomognemo ovaj projekat i da mi se što više zainteresovanih javi privatnom porukom.

Kosovo – to je ideja koja se živi i koja traži svakodnevnu žrtvu. Neka bi mala, današnja i sutrašnja, bila da naša oživljena predačka pesma dopre do što šireg kruga slušalaca. Jer, kao što znamo, pevali smo i u najtežim danima… i pesma nas je održala, odistinski.“

Luča je personalizacija ženske snage

„Luča“ je personalizacija ženske snage, i borbe za pripadajuće. Uz jasnu viziju Mirka, Maja, Jovana i Jelena poručuju da, dokle god smo prisutni kroz muziku i dokle god mislimo o prostoru Kosova i Metohije srpski narod diše, postoji i zna odakle dolazi.

„Mi smo se okupile još tokom srednjoškolskih dana u muzičkoj školi ‘Mokranjac’ i kasnije smo nastavile da se družimo. Iz tog druženja se izrodila ‘Luča’ kao rezultat druženja i velike ljubavi prema tradicionalnoj muzici“, rekla je, gostujući u Jutarnjem programu Jelena Anđelković, i dodala da je izbor pesama za album bio težak posao.

Producent albuma je Rastko Aksentijević, zajedno sa Nebojšom Brdarićem.

Album čini osam tradicionalnih numera, prethodno zabeleženih na terenu mahom i od strane članica „Luče“ a potom kroz moderene i smele aranžmane Rastka Aksentijevića i Nebojše Brdarića nastaje muzički projekat Luča.

Publika na albumu može čuti jednoglasni primer Što gu nema Cveta po dvor da šeta, svadbenu pesmu iz okoline Gračanice, pesmu Izlego da se prošetam iz Metohije, Velika Hoča uz tipičan instrument ovog prostora – kaval.

„Na našem albumu možete čuti od ‘a kapela’ numera do nekog koketiranja sa modernim zvucima kao što su na primer tehno prizvuci. Imamo i tradicionalne instrumente zastupljene kao što je kaval u pesmi Izlego da se prošetam. U suštini, naša neka misija i vizija je da pokušamo da kroz ovu tehniku, tradicionalnog pevanja, nacionalno brendiramo muziku i muzičko nasleđe prostora Kosova i Metohije“, rekla je Mirka Kešelj.

Zatim, tu je poznata numera Karanfil se na put sprema i peva, u sasvim novom „a kapela“ izrazu ali i numere koje koketiraju sa modernim elekronskim zvucima kao što su Glavate me boli i Donke, mori, Donke devojke, ali i Mlajnesto, gorski trndafil, pesmu etničke grupe Goranaca koji žive na Šar planini.

Tradicionalna tehnika pevanja kao osnova
Album je višežanrovska fuzija koja za svoju osnovu ima tradicionalnu tehniku pevanja i reprezentativne muzičke napeve prostora Kosova i Metohije.

Četiri ženska karaktera pod imenom „Luča“, Nevena Ivanović (NEO DESIGH) svojim bajkovitim kostimima oživljava u spotu za jedinu autorsku numeru koja se nalazi na abumu Sini jarko sunce sa Kosova.

Spot je sniman u junu mesecu na različitim lokacija: Tvrđava Zvečan, Mokra Gora iznad jezera Gazivode, Leposavić i Sočanica.

Posebno nam je bilo uzbudljivo snimanje na Zvečan tvrđavi, popele smo se na sam vrh i to je scena kraju spota, gde se vidimo sve četiri, sa leđa nas snima dron, a ono što samo pažljivo oko može da spazi je da se u tok kadru Jovana i ja držimo za ruke, što nije bilo planirano, ali ja imam strah od visine…„, rekla je Jelena.

Šta je cilj snimanja spotova na Kosmetu?

„Luča“ je započela trend snimanja video spotova na prostoru Kosova i Metohije sa jasnom misijom a to je da ljudi vide prirodne lepote i potencijale južnog dela naše zemlje u nadi da će svaki pojedinac poželeti da ode i lično se uveri u veličinu onoga što srpski narod poseduje.

Glavni pokrovitelj muzičkog materijala je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Albumom Luča, Mirka, Maja, Jovana i Jelena i PGP RTS pozivaju publiku na muzičko hodočašće put Kosova i Metohije.

Ako želite da kupite album grupe Luča, po ceni od 400 dinara, i na taj način pomognete ovaj divni poduhvat pišite na jelena.vujanovic@pokreni.rs ili se javite porukom na fb profilu Nemanje Devića, koji je pokrenuo akciju kupovine albuma i podrške grupi Luča za dalji rad.

Izvor RTS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian