Serija Porodica – Milošević iz drugog ugla

Posle više od dvadeset godina svrgavanja Slobodana Miloševića sa vlasti, svedoci smo da se među građanima Srbije u martu mesecu vode aktuelne debate o vladavini SPS- a tokom devedesetih, kao i debate da li je do svrgavanja trebalo da se dogodi i da li taj momenat predstavlja „pobedu demokratije“ ili njen „početak poraza“.

Svake godine, pre početka proleća, aktuelni su članci i teme o demonstracijama, vladavini Socijalističke partije Srbije, žustrim govorima Vuka Draškovića ili dolasku Vojsilava Koštunice i Zorana Đinđića čiji politički pogled na svet menja celokupni kompas Srbije.

U svakom slučaju aktuelne političke teme devedesetih godina, svoje mesto u narodu pronalaze i danas. Jedan deo građana će veličati lik i delo Zorana Đinđića i veličati pobedu naroda u odnosu na tadašnju vlast, dok će drugi deo građana ogorčeno osuđivati momente koji su doveli do pada Miloševića i smatrati da je takav događaj bio nepravedan. No pored aktuelnih debata uvek možemo čuti i razne argumente koji koriste i jednoj i drugoj strani i koji će sigurno dugo godina biti predmet rasprave, barem kada je u pitanju politika Srbije. 

Porodica Milošević na TV ekranima

Ove godine, dvadeset godina od hapšenja bivšeg predsednika SR Jugoslavije Slobodana Miloševića, tema o tome ko je bio u pravu nije toliko relevantna u odnosu na vest da će se od 29. marta do 2. aprila emitovati serija „Porodica“. Naime serija, kako navodi reditelj i scenarista Bojan Vuletić za N1, neće se baviti temom demonstracija, istorijskim i politikološkim momentima koji su bili aktuelni 2001. godine. Serija se bavi potpuno drugačijom slikom, od one koju smo do sada  pokušavali da stvorimo. U seriji neće biti relevantan razlog pada Slobodana Miloševića i tumačenje njegove vladavine, već psihološki momenat koji se događao u vili Mir na Dedinju, odnosno unutar zidina porodice Milošević.

Ono što će publika imati priliku da vidi u filmu je upravo taj ljudski momenat kod svakoga od nas kada se nađe u neprilici kao što je strah, solidarnost ili tuga. Pored toga što se ovom serijom, kako reditelj navodi, bave sudbinom jedne porodice, bave se i tim svakidašnjim momentom ljudske psihe, a to je reakcija na tadašnji momenat i strepnja kojim putem i kakva sudbina čeka jednu porodicu. Dakle sama serija prevazilazi politiku i istoriju i bavi se trenutkom kako se jedna porodica, nezavisno od spoljnog sveta, unutar svojih zidina snalazi i deluje.

Ono što je zanimljivo je da pored celokupne istorije koju je SR Jugoslavija imala tokom vladavine Slobodana Miloševića i pored demonstracija, sankcija i raznih pitanja koja su bila aktuelna tada, do sada se nije dogodilo da se na ovu temu napravi dokumentarna serija koja će prikazati svakodnevno ljudsko razmišljanje i izbore sa kojima se ljudi susreću. Ova serija propratiće upravo krizu jedne porodice i prikazaće šta se to dešavalo i kako su se ponašali u poslednja 72 časa njihovog zajedničkog života.

Izvor: Novisvet.rs

1 thought on “Serija Porodica – Milošević iz drugog ugla

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian