Mi znamo ko smo: Bombardovanje Narodne biblioteke najgnusniji zločin nad kulturnom baštinom

Bombardovanje Narodne biblioteke Srbije je najveći i najgnusniji zločin učinjen nad kulturnom baštinom u čitavom periodu Drugog svjetskog rata. U bombardovanju 6. aprila 1941. izgorela je do temelja, među preko 300.000 knjiga koje su u njoj izgorele bilo je 1300 starih, rukopisnih knjiga, među kojima i rukopis iz 15. vijeka koji je sadržavao „Slovo ljubve” despota Stefana Lazarevića, knjige o životima srpskih kraljeva i kraljica, povelja cara Dušana, dokumenti iz Zete iz vremena Crnojevića, i brojni drugi spisi.​

Kuriozum: nacistički znak za bombardovanje, u 5:20 ujutru, bila je kompozicija „Uvertira u marš princa Eugena” Andreasa Leonarda. (I koliko je samo tu poruka: princ Eugen Savojski osvojio je Beograd početkom 18. vijeka kao austrijski knez u austro-turskim ratovima. Elitne, pokazaće se zločinačke trupe nacističke Njemačke, nosile su naziv „princ Eugen”’, Andreas Leonard rođen je istog dana kad i Hitler, iste godine, 20. aprila).

FB stranica Mi znamo ko smo

Aleksandar Ler, general Četvrte vazduhoplovne flote nacističke Njemačke, kasnije komandant cijelog jugoistoka Evrope priznao je da je Narodna biblioteka Srbije gađana na Hitlerov zahtjev >>zato što je u njoj čuvan viševjekovni identitet srpskog naroda<<.

Slična podudarnost ponoviće se 1997. godine kada je prof. dr Rolf Diter Kluge, direktor slavističkog seminara Univerziteta Tibingen, na okruglom stolu Univerziteta u Tibingenu kazao: „Srpskoj djeci bi u školama trebalo zabraniti čitanje srpske nacionalne poezije kako bi ona zaboravila svoj identiet.”

Jer istorija je tu da bi se ponavljala, samo su metode drugačije. A nama je važno da pamtimo, i da znamo ko smo.

Izvor: FB stranica Mi znamo ko smo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian