NIJE POLITIKA, VEĆ VAŠ ŽIVOT: Zbog čega je važno da dođete na Ekološki ustanak

Ekološki ustanak i zbog čega je važno da dođete ispred Skupštine Srbije 10. aprila u 13h.

Piše: Nikola Ristić


Verujem da ste već svi obavešteni da se sutra od 13h ispred Narodne skupštine Republike Srbije održava prvi Ekološki ustanak. Takođe siguran sam da među vama ima dosta onih koji kažu „Jao opet ćete da blokirate grad“ ili „Mene politika ne zanima“ ili „Ja ne mogu ništa da promenim“.

E baš zbog toga, evo nekoliko razloga zbog kojih treba da preispitate taj svoj stav:

Vazduh koji dišemo, zemlja kojom hodamo i voda koju pijemo NISU POLITIKA, to je jedino što ćete zaista ostaviti svojoj deci.

Loše političke odluke su dovele do toga da smo na ivici da izgubimo pravo na vodu, zemlju i vazduh, ali sutra ne idemo da podržimo neku političku opciju već kao NAROD da kažemo šta mislimo o svima koji su nas zagadili POSLEDNJIH 30-40 godina.

Te političke odluke, kojima ne treba da se zamarate, su dovele do toga da:

  • Deponije i divlje deponije nekontrolisano gore, a vi i vaša porodica udišete taj dim
  • Reke u selima u kojima ste vi ili vaši roditelji odrasli VIŠE NE POSTOJE jer su stavljene u cevi, a samim tim su ubijene ribe, žabe, rakovi i drugi stanovnici reka
  • Legalizovanom divljom gradnjom su uništene zelene površine u gradovima, ali i na ruralu, pa tako vremenske nepogode nemaju prirodni odgovor, zbog čega smo vrlo često pogođeni užasno visokim temperaturama leti, poplavama u jesen i proleće itd.
  • Grejanjem na neproverena goriva, koja su najdostupnija na tržištu, direktno utičemo na zagađenje vazduha, iako bi država mogla da reši ovaj problem, ali se pojedincima u njoj isplati da „valjaju“ loš ugalj i slično.
  • Famozne strane investicije u različitim industrijama su dovele do toga da dišemo NAJGORI VAZDUH U EVROPI jer su prljave pogone iz svojih zemalja premestili u Srbiju, a radna mesta koja su time otvorena je DRŽAVA PLATILA kroz subvencije, iako je mogla isti novac da uloži u domaću proizvodnju i pogone po mnogo višim ekološkim standardima.
  • JEDINA SMO DRŽAVA NA TOKU DUNAVA KOJA ISPUŠTA NEPRERAĐENE OTPADNE VODE U DUNAV
  • UVOZIMO OTPAD ZA RECIKLČAŽNE POGONE, JER NE SORTIRAMO DOVOLJNU KOLIČINU OTPADA
  • Na Drini se vodi bitka, da li će firma RIO TINTO dobiti posao sa NAŠIM RUDNIM BOGATSTVIMA. Ono što je najveći problem jeste da ta firma iza sebe ima toliko nedela, nepovratnih zagađenja, izrabljenih radnika, prekršenih zakona širom sveta, ali je najjednostavnije da shvatite kakvo je to zlo: POKRENULI SU GRAĐANSKI RAT U JEDNOJ DRŽAVI ČIJA SU BOGATSTVA IZMUZLI.

Ova lista može da se nastavi najmanje do 100 razloga, ali mislim da niste ni glupi ni ludi, da ne razumete da sve navedeno znači mnogo više nego da li ćete sutra otići na izlet u prirodu, ili na kafu do grada, jer ukoliko sutra ne započnemo promenu vaša deca neće imati gde da odu u prirodu jer ona neće postojati, a ni gde kafu da popiju jer će živeti u gradovima pod oblakom dima.

Nema opravdanja i nema izuzetaka, sutra smo svi ispred Skupštine!

Klikni i pročitaj ZAHTEVE PROTESTA

Pročitaj i:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian