FENIX KOJI DIŽE GRAD IZ PEPELA: Ovi mladi čine svoj grad ljepšim mjestom za život

U vrijeme opšte apatije kada mladi gledaju svoja posla, a otuđenje je sve veće pravo je blago u jednom malom gradu imati grupu mladih koji svoje vrijeme koriste za pomoć sugrađanima i uljepšavanje svog grada.

Kostajnica, mala opština u Republici Srpskoj ima tu sreću. Omladinci OK Fenix svaki dan su na terenu od kako je razorni zemljotres pogodio njihov grad. Nakon što se većina nastale štete sanirala njihovim radom, krenuli su u druge akcije.

OK Fenix

Nekoliko članova ovog omladinskog kluba nedavno je učestvovalo na seminaru Perpetuum Mobila u Banja Luci i Kozarskoj Dubici. Pod okriljem Perpetuum Mobila, USAID, BHRI i IOM su započeli ne baš tako lagan projekat koji se zasniva na uređenju gradskih površina.

Prvo su sredili košarkaši i fudbalski teren koji se nalaze kod OŠ“ Petar Mećava“. Uneli su nove boje, nove linije, osvježili teren, prefarbali konstrujcije, nabavili nove mreže, koševe.

Kako sada izgleda košarkaški teren

Tu rad nije stao. Prebacili su se na gradski park u Kostajnici koji je zaista vapio za obnovom i renoviranjem. Kompletan park se trenutno renovira. Saniraju se štete nastale u dječijem parku, renovira se istorijski spomenik, fontana.

Takođe, u planu im je i sređivanje teniskog terena i oslikavanje zida na biblioteci u Kostajnici.

Mi im želimo svu sreću u daljim poduhvatima i nadamo se da će njihova priča inspirisati i druge na slične akcije.


Čitajte i:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian