NAJBOLJA MLADA FIZIČARKA: Mladi mogu Srbiju da učine boljim mestom

Katarina Vukosavljević je autorka tri naučno-istraživačka rada, mlađa asistentkinja na programu fizike u Petnici, članica Inženjerskog društva na Oksfordu, predavač na naučnoj radionici za devojčice ,,Girls in STEM”, gaji veliku ljubav prema tenisu, plivanju, šahu, košarci i sviranju flaute, tečno govori engleski i holandski jezik, vrsna studentkinja ,,St Hugh’s” koledža Univerziteta u Oksfordu!

Tokom srednje škole bila je polaznica Istraživačke stanice u Petnici i tamo je provela četiri godine na seminaru fizike što je na Katarinu imalo presudan uticaj da zavoli ovu prirodnu nauku i da se tome u potpunosti posveti. 

Kada je na red došao fakulet, Katarina je odlučila da svoje znanje stiče u Engleskoj. Aplicirala je i bila primljena na Univerzitet u Oksfordu gde je izabrala da studira inženjerske nauke. Katarini je mnogo značajan bio individualni rad profesora sa studentima, jer je na taj način mogla mnogo da napreduje.  Treba naglasiti i činjenicu da je Katarina član studentske organizacije na fakuletu i da joj je na taj način data mogućnost da sa kolegama razmenjuje mišljenja i iskustva i realizuje razne projekte. 

"Cena uspeha je težak rad, posvećenost poslu, i odlučnost da bilo pobedili ili izgubili, damo sve od sebe zadatku koji nam je bio u rukama."
Vins Lombardi

"VOLIM SRBIJU I SMATRAM DA NIJE REŠENJE OTIĆI"

 Iskreno, volela bih da se posle usavršavanja u inostranstvu vratim ovde. Jako volim Srbiju i svoj grad i smatram da nije rešnje otići. Mladi imaju potencijal da, ako nisu zadovoljni svojim gradom, učine da on postane bolje mesto, da daju svoj doprinos. Lakše je otići nego se boriti, ali mislim, a to nas je naučilo i iskustvo iz ISP, da vredi ostati. Pokupiti iskustvo u inostranstvu i vratiti se. Volele bismo i da jednog dana i mi damo svoj doprinos i u Petnici neku buduću decu učimo i upućujemo na pravi put – rekla je Katarina za Lozničke novosti.

Katarinina poruka svim učenicima, studentima, pa i svim mladima je da se bave onim što vole, jer ljubav je jako važan izvor motivacije.

Težak je put pred svima nama, najlakše je odustati, a samo najuporniji mogu uspeti i svojim radom doprineti sopstvenoj zemlji, porodici, pa i samom sebi.

Tekst je nastao na osnovu video intervjua sa Katarinom Vukosavljević na Youtube kanalu Brainz.tv.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian