Da li biste tražili pomoć od socijalnog radnika u Republici Srbiji: Istraživanje studenata druge godine FPN-a

Studenti II godine Fakulteta političkih nauka sa smera socijalni rad i socijalna politika, sproveli su istraživanje iz predmeta Metodologija politikoloških istraživanja sa statistikom, pod nazivom „Stavovi građana o socijalnim radnicima u Republici Srbiji“. Ideja bila je da se upoznaju sa mišljenjima stanovnika Srbije obuhvatajući podjednako oba pola i različite starosne, geografske, obrazovne i druge grupacije.

Cilj istraživanja bio je da ispitaju stavove koje građani imaju o socijalnim radnicima u Republici Srbiji, koliko smatraju profesiju socijalnog rada bitnom za zajednicu, kao i koliko su upućeni u sam rad i zaduženja socijalnih radnika. Profesija socijalnih radnika u Srbiji je dugo vremena jedna od najosporavanijih. Iako je socijalni rad jako humana delatnost, u našoj zemlji je godinama unazad degradirana

Za prikupljanje podataka koristili su online Google upitnik, koji se sastojao od 22 pitanja. Upitnik je bio sačinjen od pitanja zatvorenog, otvorenog i mešovitog tipa. Realizacija istraživanja bila je na nivou cele Republike Srbije u periodu od 17. aprila do 28. aprila 2021. godine i sakupljeno je 1.114 upitnika popunjenih od građana iz svih krajeva Srbije.

Rezultati do kojih su došli studenti su sledeći:

Najpre način informisanja građana se odvija prema rezultatima putem internet novina i portala – 40%, a oko 35% ispitanika Republike Srbije aktivno prati politička dešavanja, dok preko polovine to delimično radi.

34.5% ispitanika smatra da mediji svojim izveštavanjem stvaraju predrasude, dok još 35.1%, smatra da mediji delimično utiču na stvaranje predrasuda o radu socijalnih radnika. Time se potvrđuje početna hipoteza da medijsko izveštavanje često prikazuje socijalne radnike u negativnom svetlu.

Takođe, više od polovine isptanika, tačnije 56% njih reklo je da je profesija socijalnog radnika bitna za jednu zajednicu,

Kada je u pitanju mišljenje o socijalnim radnicima, ispitanici su dosta podeljeni, ali ohrabrujući je podatak da 2/3 onih koji su imali susrete sa socijalnim radnicima ima pozitivan.

Značajan udeo građana od 39.9% bi potražio pomoć socijalnih radnika ukoliko bi im ona bila potrebna, a značajan je i broj njih koji bi o tome razmislio. Naspram njih, 15% ispitanika je izrazilo stav da to ne bi učinilo.

Ovaj podatak nam govori da, iako u Srbiji često postoji veliko nepoverenje među građanima u državne institucije, ali ipak vidimo da u kriznim situacijama bi veliki procenat ispitanika potražio pomoć neke socijalne usluge, ili bi o tome razmislio. Preko 60% građana bi bilo spremno da traži pomoć od socijalnih radnika ili bi imali to na umu, što je veoma ohrabrujuće za našu zemlju.

Ceo izveštaj- https://opseg.rs/wp-content/uploads/2021/05/Izvestaj-Stavovi-gradana-o-socijalnim-radnicima-Republike-Srbije.pdf

Izvor: opseg.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian