KRENUĆE VAM SUZE: Poslušajte pesmu „Deda“ koju je francuskinja Barbara Pravi posvetila dedi Petru

Barbara Pravi, predstavnica Francuske koja je na ovogodišnjoj Evroviziji, osvojila drugo mesto, po dedi je poreklom Srpkinja.

Njen deda Petar Pjević je Srbin i ona je otkrila je do sada nepoznate detalje o njemu.

Barbara je ispričala da uz sebe stalno nosi jedan komad hartije. Na njemu njen deda Petar Pjević detaljno, preko cele stranice, pisano rukom, objašnjava poreklo porodičnog prezimena, „da se uvek seća šta joj je sudbina namenila“.

„Ah, moj deda Petar! Mnogo ga volim. Svi ga zovemo deda. Mnogo mi znači“, rekla je Barbara Pravi u intervjuu za „Novosti“.

Pesmu „Deda“ posvetila je upravo njemu, a ovde imate i prevod na srpski:

Na pitanje da li ju je naučio da peva nešto na srpskom, odgovorila je – naravno.

„Naravno! Upamtila sam pesmicu „Ringe ringe Raja, doš’o čika Paja“. Stalno sam je pevala kad sam bila mala, zahvaljujući mom dedi. On je iz Beograda, a u Francuskoj se, posle, rodio moj tata Mark. Mama je iz Irana. Tata je profesor etike, a mama inspektorka nacionalnog obrazovanja“, rekla je ona.

Kako kaže, ne govori srpski.

„Nažalost, ne. Osim reči dečje pesme koju me je naučio deda, znam još da kažem i „hvala“! Ali, volela bih da naučim“, rekla je ona.

U Srbiji je bila jednom.

„Samo jednom, kada sam imala 12 godina. Ne sećam se najbolje, davno je bilo. Išli smo kolima s juga Francuske i bila je to prava avantura. Ali, volela bih mnogo da ponovo odem. Nameravam da posetim Srbiju čim se otvore granice posle pandemije“, rekla je ona.

Zanimljivo je da joj je upravo deda dao nadimak Pravi, zato što na srpskom znači „pravo“, a njoj se svideo, pa ga je rado i prihvatila. Ova rođena Parižanka je i kantautorka, a osim srpskih ima i iranske korene. Sarađivala je s brojnim umetnicima, među kojima je i Janik Noa, a svojim stilom podseća na mešavinu čuvene francuske šansonjerke Edit Pjaf i moderne pevačice Zaz.

Izvor: Nova.rs, Mondo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian