Petar Božović dobitnik Nušićeve nagrade za životno delo

Proslavljeni dramski umetnik Petar Božović (75) izjavio je da je sa iznenađenjem primio vest da je dobio Nušićevu nagradu za životno delo i da je zbog toga veoma radostan jer ta nagrada potvrdjuje da nije zaboravljen.

borba.me

Božović je agenciji Beta kazao da se svakoj nagradi obraduje kao kad čuje da se dete rodilo, jer to govori da život nije bio uzaludan. „Posle Dobričinog prstena mislio sam da me više ništa neće tako iznenaditi i obradovati. Ali, s ovom Nušićevom nagradom, osetio sam da sam još uvek živ i da nisam zaboravljen s obzirom na osećaj koji ljudi u mojim godinama često imaju”, rekao je glumac.

Naveo je da misli da je ostao dužan Nušiću, „jer sve ono što sam želeo nisam ostvario iako mi se Nušić blagodarno obratio tim svojim prisustvom u dramskoj umetnosti”.

„Nušić je bio moja inspiracija od samog početka glumačke karijere”, naglasio je Božović.

Nušićevu nagradu za životno delo glumcu-komičaru dodeljuje festival „Nušićevi dani”. Odluku da ovogodišnji laureat bude Patar Božović doneo je žiri u sastavu: direktor Sterijinog pozorja Miroslav Radonjić, i glumci Gordana Djurdjević Dimić i Nebojša Dugalić.

Kako su istakli u obrazloženju, Božović je po mnogo čemu jedinstven slučaj u praksi srpskog teatra, filma i televizije, jer je celim svojim delom dao nemerljiv doprinos umetnosti glume, a time i modernoj srpskoj kulturi.

„Kao dramski umetnik koji je tokom pet decenija raskošne karijere igrao u svim beogradskim pozorištima i koji je ostvario oko dve stotine uloga na filmu i televiziji, ostvario je gotovo neverovatan dijapazon različitih likova po tekstovima srpskih i svetskih klasika i autora novijeg doba”, naveo je žiri.

Ako se za nekog dramskog umetnika može reći da je srastao s dušom ovog podneblja, dodaje se u obrazloženju, to je svakako Petar Božović.

Izvor: Beta

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian