Kuća kralja Petra I – oaza istorije i umetnosti na Topčideru

 Kuća u ulici Vase Pelagića broj 40, izgrađena 1896. godine, kao vinogradska kuća – letnjikovac, na Senjaku, bila je vlasništvo trgovca Đorđa Pavlovića.

Po povratku Kralja Petra Prvog Karađorđevića u Srbiju iz Prvog svetskog rata, 1919. godine, tražena je kuća u mirnom kraju Beograda u kojoj bi kralj živeo. Odabrana je kuća trgovca Đorđa Pavlovića u kojoj je Kralj Petar Prvi proveo poslednje dve godine života, od septembra 1919. godine, do 16. avgusta 1921. godine. U kući na Senjaku, kralj Petar Prvi je preminuo.

Kuća na Senjaku, u kojoj je živeo kralj Petar Prvi Karađorđević, još je 20-tih godina prošlog veka proglašena za Muzej kralja “Oslobodioca”, ali tek 2010. godine, na inicijativu opštine Savski Venac, oživljava kao savremeni kulturni centar. Stogodišnja porodična vila na Senjaku pretvorena je u reprezentativni, visoko funkcionalni objekat namenjen organizovanju najrazličitijih kulturnih manifestacija, od izložbi, koncerata, književnih večeri, tribina, pozorišnih predstava, edukativnih i kretivnih radionica do konferencija, prezentacija, modnih revija, sa ciljem da ostvari komunikciju sa što širom publikom.

Izuzetno prijatan ambijent Kuće na 350 kvm, sa osam prostorija u tri nivoa, takođe, pruža mogućnost za organizaciju različitih događaja (prezentacija, konferencija, proslava…). Godine, 2013. Kuća kralja Petra Prvog formalno-pravno pripojena je Dečijem kulturnom centru „Majdan“, ustanovi kulture čiji je osnivač Gradska opština Savski venac. Od tada ova dva objekta funkcionišu kao celina sa jedinstvenom programskom i uredničkom koncepcijom, primenjujući savremene modele menadžmenta u kulturi i inovativne pristupe u organizovanju događaja iz kulture i njihovom približavanju publici.

Stalna postavka u Memorijalnoj sobi Kralja Petra Prvog Karađorđevića predstavlja jedinstveno medijsko iskustvo u domaćoj muzejskoj praksi. Osnovu postavke čini mozaik sastavljen od više stotina različitih fotografija postavljenih i dizajniranih tako da, na površini dominantnog zida u Memorijalnoj sobi, zajedno grade portret Kralja Petra I Karađorđevića.

Fotografije sakupljene iz brojnih državnih institucija i privatnih kolekcija prikazuju kralja, njegovu porodicu, savremenike, događaje i ostale elemente koji zajedno čine istorijski portret ličnosti. Istovremeno, upotrebom tehnologije proširene stvarnosti (Augmented Reality), ova sinhronizovana celina pretvorena je u osnovu za dalju digitalnu nadgradnju.

Važno je napomenuti da upotreba tehnologije proširene stvarnosti savršeno odgovara izazovu koji postavlja nestanak svih predmeta iz kuće i nemogućnost da se kraljevske insignije izlože i čuvaju na odgovarajući način. Uz pomoć aplikacije za smart telefon ili tablet računar postavljen u Memorijalnoj sobi, posetioci otkrivaju dodatne multimedijalne sadržaje u proširenoj stvarnosti, povezane sa portretom i pojedinačnim fotografijama koje ga grade (hronološki postavljene fotografije pružaju informacijame o najznačajnijim momentima iz kraljevog života, snimak krunisanja, trodimenzionalni model krune u prostoru).

Savremen pristup, svojom prostornom lakoćom i minimalizmom u dizajnu, na konceptualnom nivou korespondira sa skromnim i disciplinovanim načinom života Kralja Petra Prvog. Sa druge strane, interaktivni sadržaj pasivnog posmatrača pretvara u aktivnog učesnika postavke. Autori stalne postavke su Marko Todorović i Jana Rodić.

Vrt oko Kuće kralja Petra Prvog, zaštićen je kao okolina spomenika kulture, a u njemu se nalaze dva spomenika prirode botaničkog karaktera, stablo magnolije i stablo ginka, starosti oko 110 godina, zaštićeno prirodno dobro.
Svojim raznovrsnim sadržajima i atraktivnim položajem na padinama nekadašnjih Topčiderskih vinograda, okružena vrtom, Kuća kralja Petra Prvog predstavlja nezaobilaznu tačku na kulturnoj mapi Beograda.

Izvor: https://wannabemagazine.com/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian