OTKAD JE TESLA POSTAO BREND OTIMAMO SE O NJEGA – Istoričar o polemici i tenzijama na relaciji Hrvatska – Srbija

Od kada je Tesla postao svetski poznat brend, zahvaljujući kompaniji Ilona Maska, čini se da je „potražnja“ za Teslom eksponencijalno porasla, kako kod nas tako i u Hrvatskoj. Cilj je prikazati se svetu modernim, naprednim i, verovatno, poželjnim za ulaganje i/ili turističke posete.

Ovako za „BlicStefan Radojković, istoričar Muzeja žrtava genocida, analizira još jednu. ko zna koju polemiku Hrvata i Srba ko polaže veća prava na delo velikog naučnika zbog čega su tenzije između dve države ponovo na vrhuncu.

Stefan Radojković, Foto: Stanjestvari

Kako komentarišete najnovije polemike hrvatske i srpske javnosti u vezi sa etničkim poreklom Nikole Tesle?

– Slične polemike dešavaju se periodično, posebno na društvenim mrežama i u medijima, naročito kada je u pitanju Teslin nacionalni identitet. Setimo se samo rasprave od pre koje godine kada su uticajni pojedinci sa Tvitera, iz Srbije, primenili istu logiku zaključivanja u vezi sa banom Josipom Jelačićem, rođenim u Petrovaradinu, danas u Republici Srbiji. Od kada je Tesla postao svetski poznat brend, zahvaljujući kompaniji Ilona Maska, čini se da je „potražnja“ za Teslom eksponencijalno porasla, kako kod nas tako i u Hrvatskoj. Cilj je prikazati se svetu modernim, naprednim i, verovatno, poželjnim za ulaganje i/ili turističke posete. Naravno, dovoljno je konsultovati arhivsku dokumentaciju Tehničkog fakulteta Univerziteta u Gracu pa da takva rasprava postane bespredmetna. Nikola Tesla se prilikom upisa jasno izjasnio o svojoj nacionalnoj i verskoj pripadnosti.

Zbog čega većina nas i u Srbiji i u Hrvatskoj ne zna ni dva Teslina patenta, ali zato zna da li je Tesla bio Srbin ili Hrvat?

– Živimo posledice loših obrazovnih sistema iz prošlosti gde je ponavljanje, a ne razumevanje naučenog, bila primarna metoda rada u školama. Danas, kada su informacije daleko prisutnije u našim životima, kako one iz kredibilnih izvora tako i falsifikati opskurnih sajtova, upravo taj aspekt razumevanja pročitanog najviše fali. Drugim rečima, ne udubljujemo se previše u samu temu koja nas interesuje, u ovom slučaju život i dela Nikole Tesle, a sadržaj koji se plasira kroz medije i preko društvenih mreža, ne samo što eksponencijalno raste, već primarno cilja naše emocije. Trend je prisutan u celom svetu, ni tu nismo izuzetak. Može se reći da smo svi, globalno gledano, postali površniji i emotivno nestabilniji.

Koliko je etnička pripadnost pitanje i svesti i znanja pošto, recimo, Josifa Pančića ili Branislava Nušića doživljavamo kao Srbe iako oni to po poreklu nisu bili?

– U nauci se i dan-danas vode rasprave o genezi nacija i razlici između koncepata „etnička grupa“ i „nacija“. Ne ulazeći u sve detalje pomenutih debata, dovoljno je reći da glavna razlika između pomenutih koncepata jeste postojanje države tj. etnička grupa prerasta u naciju onda kada stvori svoju državu. Kako je nastajala moderna država srpskog naroda tokom 19. veka (od 1804. godine), ona je obuhvatila i one ljude koji nisu bili srpskog etničkog porekla, poput Alkibijada Nuše (Branislav Nušić). Upravo iz tog razloga, očevi osnivači srpske državnosti su u prve ustavne zakone uneli i sledeću odrednicu, član 108, citiram: „svaki, komu je deset godina prošlo ot kako se u Serbiji nalazi, ili koji nepokretna dobra u njoj ima, smatra se za Srbina, i ima pravo, uživati srbsko državno građanstvo.“ Vremenom su se u našoj svesti, kada pričamo danas o Pančiću i Nušiću, ove stvari izjednačile iako su njih dvojica možda i pravili razliku između svoje etničke pripadnosti i državljanstva.

Nikola Tesla

Zbog čega se tenzije između Hrvatske i Srbije po pravilu podižu uoči obeležavanja Oluje?

– U pitanju su različite percepcije jednog istog događaja i njihov posleratni značaj za društva Srbije i Hrvatske. Za Hrvatsku i njeno društvo, vojno-policijska akcija „Oluja“ jeste jedan od državotvornih mitova. Dakle, razlog za slavlje. S druge strane, za srpski narod izbegao iz Hrvatske, ili pak onaj koji je ostao ili se vremenom vratio u Hrvatsku, „Oluja“ predstavlja stradanje kojem su bili izloženi za vreme te akcije ali i nakon nje. Zato se Srbi iz Krajine okupljaju svake godine, početkom avgusta, u Crkvi Sv. Marka u Beogradu gde se vrši pomen za stradale srpske civile.

Da li su odnosi Hrvatske i Srbije gori danas nego pre 10 godina i ko je za to odgovoran?

– Čini mi se da su odnosi danas dobri tj. ništa značajno bolji niti gori u odnosu na 2010. godinu. Do povremenih tenzija dolazi pred izbore, što je već redovna pojava koju možemo polako da uračunavamo u prirodne zakonitosti, i za vreme vanrednih situacija poput migrantske i izbegličke krize sa Bliskog istoka koja je pogodila i Balkan. Ako pogled spustimo sa nivoa državnih institucija na nivo pojedinaca, građana obe države, videćemo i primere saradnje poput pomoći koja je stigla Baniji tj. onom delu Hrvatske koji je najviše postradao za vreme zemljotresa iz 2020. godine. Takođe, nadam se da pred popise stanovništva, kako u Hrvatskoj tako i u Srbiji, neće dolaziti do tenzija.PROČITAJTE JOŠ:

Da li odnosi Hrvatske i Srbije mogu biti oslobođeni tereta prošlosti i kada?

– Pošto je prošlost deo naših identiteta, rekao bih da ne. Ono što svakako možemo učiniti jeste da taj „teret“ postane nešto lakši za nošenje upravo tako što ćemo izbegavati površnost u razmatranju tako osetljivih tema poput „Oluje“, nećemo se tako lako predavati negativnim emocijama (strah, zavist, bes), te ćemo pokušavati da zalečimo one rane – ne samo fizičke, psihičke takođe – koje su ostale u našim društvima najbolje što možemo. Da li će to biti dovoljno kako bismo se „oslobodili“ ne znam, ali sam siguran da to mogu biti neki od konstruktivnijih načina za „load management“ tj. pravilnije raspoređivanje tereta prošlosti koji nas pritiska.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian