General Milomir Savčić na potjernici: Može li Bosna dalje?

Sud Bosne i Hercegovine je donio odluku o raspisivanju međunarodne potjernice za generalom Milomirom Savčićem. Ta vijest je odjeknula poput groma širom Republike Srpske, slično kao i ona o određivanju pritvora Savčiću nešto ranije.

Piše: Mihailo Bratić

General Milomir Savčić, Foto: Bijeljina.org

Naime, Sud BiH, vodi protiv njega postupak vezan za zločine u Srebrenici. Po njihovim navodima on je svjesno pružio pomoć Ratku Mladiću, LJubiši Beari i ostalima pri zarobljavanju muslimana u tim krajevima.

Međutim, taj slučaj, koji se vodi od 2019. godine, dobio je svoju naročitu dinamiku nakon donošenja takozvanog „Inckovog“ zakona. Baš nakon toga Savčić je komentarisao pomenute zakone na kritički način, govoreći da ne možemo sebe osuditi za nešto što se nije desilo i što nije činjenično stanje. U svojim javnim nastupima Savčić se još par puta osvrnuo na nametnuti zakon, na sličan način.

Reakcija Suda bila je ekspresna. Generalu Savčiću je, 9. avgusta, određen pritvor. Obrazloženje je bilo to da je prekršio zabranu javnih istupa o predmetu koji se vodi protiv njega.

„Ono što je tužilac priložio apsolutno ne dokazuje i ne pokazuje da sam ja povrijedio tu mjeru na bilo koji način. Kada dobijemo otpravak, vidjet ćemo na šta se to Sud poziva, da bi mogli da preduzmemo mjere koje su dopuštene“, saopštio je Savčić.

Osim njega stigle su oštre reakcije i od drugih visokih funkcionera iz Republike Srpske. Između ostalog i od predsjednika skupštine, Nedeljka Čubrilovića. On je saopštio da je tim aktom suda povrijeđen sam član 2, Ustava Bosne i Hercegovine kao i Evropska konvencija o zaštiti ljudskih prava.

General Milomir Savčić na potjernici


Da bi stvar bila gora, sudska policija je poslala obavještenje sudu da se Milomir Savčić ne nalazi na svojoj adresi. To je bio direktan povod da se izda međunarodna potjernica za njim. Jutros su se pojavile vijesti da je Savčić van zemlje. Tu vijest je između stalih prenio i Dojče vele.

Milorad Dodik je u svome obraćanju na RTRS kazao da Sud BiH nema legitimitet i da vrši represiju nad Srbima. Dodao je da su Sud i Tužilaštvo nametnuti od „međunarodnih inkvizitora“. Takođe je rekao da „imate situaciju da se mnogi muslimani protiv kojih su navodno podignute optužnice, brane sa slobode, govore svašta, napadaju, osuđuju i oni se slobodno šetaju, niko ih ne dira. Odjednom se za Savčića, samo zato što je kao predsjednik BORS-a nešto rekao određuje pritvor na način da se sklanja tužilac koji je bio Hrvat. Odjednom je to musliman koji predlaže da se odredi pritvor i Sud to prihvata. To je nevjerovatno. To oni hoće da pokažu na nekoliko vidljivih ljudi u Srpskoj na koji način misle da se odnose prema narodu.“ Tu akciju uporedio je sa sječom knezova pred Prvi srpski ustanak.

Kako dalje?


Nakon svega, ostaje otvoreno pitanje gdje je sada Milomir Savčić. Kada će se pojaviti u Republici Srpskoj? Kako će institucije Srpske reagovati na njegovo eventualno hapšenje? Takođe ostaje nejasno kako će BiH nastaviti dalje, postoji li nakon ovih pritisaka Sarajeva minimum interesa koji veže Srbe za BiH.

Izgleda da određene bošnjačke elite nisu naučile lekciju iz 90-ih godina da su preglasavanje, nipodaštavanje i obeznačavanje Srba, kao političkog faktora u Bosni, pravi put za destabilizaciju i nemire. Kao da je u interesu nekome u Sarajevu da stalno pokazuje Srbima da za njih ovdje nema života. Ali isti taj ne shvata da ako nema razumijevanja za Srbe u Bosni, za njihove stavove i vrijednosti, Bosna neće biti ništa do, kako bi to rekao Nenad Kecmanović – nemoguća država.

Piše: Mihailo Bratić

Izvor: Kompasportal.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian