Dodik se ne bori protiv krize u RS, već proizvodi novu

Kako se Milorad Dodik ponaša kao politički lider, koji je njegov stil vladanja? Pre svega, Dodik je šoumen koji ume ne samo da se lati mikrofona i otpeva pokoju narodnu pesmu za vreme predizborne kampanje, već on zna kako da prenese tu atmosferu kabarea i u sferu spoljne politike.

Foto: Pobjeda.me

Na portalu ruske novinske agencije Regmun je objavljen intervju Aleksandra Đokića u kome komentariše političku situaciju u Republici Srpskoj opisujući Milorada Dodika kao šoumena i da je jedini siguran korak za opstanak Republike Srpske njegov odlazak s vlasti na narednim izborima.

Tekst prenosimo u cjelini:


Republika Srpska se nalazi u osobito ranjivoj poziciji, zato što se ona ne susreće isključivo sa spoljnim pritiscima, već se nalazi u stanju potpune koncentracije vlasti u rukama Milorada Dodika. Tako se stiče utisak da će se Republika Srpska urušiti u sebe istog trenutka ukoliko Dodik, kojim slučajem, bude smenjen na izborima. Takvo je mišljenje u intervjuu Informativnoj agenciji Regnum izneo asistent katedre za uporednu politiku Fakulteta društvenih nauka Ruskog univerziteta prijateljstva naroda u Moskvi, Aleksandar Đokić.

Tako je Đokić prokomentarisao perspektive rešenja političke krize u Bosni i Hercegovini i u Republici Srpskoj, krize koja je nastala nakon odluke bivšeg visokog predstavnik u BiH, Valentina Incka, da negiranje „genocida u Srebrenici“ bude smatrano krivičnim delom u ovoj državi.

Tom prilikom je Skupština Republike Srspske apsolutnom većinom izglasala rešenje da se na teritoriji ovog entiteta Inckov zakon stavi van snage, a srpske političke partije su odbile da učestvuju u daljem radu zajedničkih institucija vlasti na nivou Bosne i Hercegovine.

Krizu je dodatno usložnilo nametanje kandidature novog visokog predstavnika sa strane međunarodne zajednice, Kristijana Šmita, čiji su legitimitet osporile Ruska Federacija i Narodna Republika Kina.
Po mišljenju eksperta, Dodik se okoristio Inckovim zakonom kako bi „legitimizovao svoju večnu vlast“.

Dodik sebe predstavlja kao garant opstanka Srpske


„On sebe predstavlja kao jedinu nadu za opstanak Republike Srpske. Pritisak visokog predstavnika, podržanog od strane određenih zapadnih centara moći, okupilo je oko zajedničkog cilja sve relevantne političke opcije u Republici Srpskoj, ali ovaj nametnuti Dodikom medeni mesec nije potrajao dugo“, – rekao je Đokić.

Politikolog smatra da je najnovija „avantura“ Dodika, koja se svodi na reformisanje postulata Dejtonskog sporazuma uz posredovanje predsednika Srbije, Hrvatske i Turske (sa zaobilaženjem Rusije, koja se zalaže za poštovanje Dejtonskog sporazuma i koja se u načelu ne upušta u slične riskantne poduhvate), dala mogućnost opoziciji da ponovo istupi iz senke Milorada Dodika i da ga okrivi za destabilizaciju Republike Srpske. Sve opozicione stranke, uključujući i konzervativni SDS i liberalni PDP, saglasne su u oceni da se Dodik ne bori protiv krize, već da pokušava da izazove novu, dodao je Đokić.

Dodik je šoumen


„Kako se Milorad Dodik ponaša kao politički lider, koji je njegov stil vladanja? Pre svega, Dodik je šoumen koji ume ne samo da se lati mikrofona i otpeva pokoju narodnu pesmu za vreme predizborne kampanje, već on zna kako da prenese tu atmosferu kabarea i u sferu spoljne politike. Dalje, Dodik je eksperimentator i avanturista koji je spreman da predloži, ali i da pokuša da ostvari, nestandardne zamisli u spoljnoj politici. Jedna takva ideja je, primera radi, pokušaj da se privuče država Izrael kao saveznik Republike Srpske u njenom nadmetanju sa bošnjačkim delom Bosne i Hercegovine. Naposletku, popularnost Milorada Dodika, koji se nalazi bez prekida na vlasti od 2006. godine, opada, a čitava situacija sa pritiscima visokog predstavnika oko zabrane negiranja ‘genocida u Srebrenici’ negativno utiče na njegov rejting,“ – rekao je ekspert.

Posle svega što je rečeno, dolazimo do zaključka da se Republika Srpska nalazi pred ozbiljnim izazovima – da zaštiti svoje nadležnosti, svoju autonomiju u konfrontaciji sa predstavnicima Zapada i bošnjačkog naroda, ali i da sprovede smenu režima na izborima, kako bi sudbina Republike Srpske bila odrešena od političke sudbine njenog (ne)smenjivog lidera, smatra Đokić.

Izvor: Regnum / Kosmopol.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian