STRAŠNO: Da li znate da Srbi sa Kosova plaćaju da uđu u centralnu Srbiju?

Činjenica da od pre nekoliko meseci Srbi sa Kosova plaćaju da „uđu u Srbiju“ nekako je promakla našim medijima. Ta informacija, kao i mnoge druge, važne za svakodnevni život građana na Kosovu i Metohiji ponovo je u senci pregovora.

Kako sa Kosova ući u centralnu Srbiju posle 15. septembra?


S obzirom da 15. septembra ističe privremni sporazum o registarskim tablicama, potpisan u Briselu, Srbi sa Kosova spremaju se da plaćaju ulaz u Srbiju. Oni kojima je registracija istekla pre jeseni već su se upoznali sa procedurom.

Prvo zeleni karton (30e), pa kad se krene put centralne Srbije, MUP građanima Kosova i Metohije izdaje probne tablice na 3 meseca po ceni od 500 dinara. Čini se malo, ali uvredljivo. Ipak, kroz takvo poniženje uskoro će da prolaze svi Srbi sa Kosmeta. Oni sa registraskim tablica iz drugih gradova, teško da će i moći u južnu pokrajinu.

Kosovo* najavljuje reciprocitet posle Brisela


Prema važećem sporazumu, vozila sa reg. oznakom KS mogu da se kreću na teritoriji Srbije, dok ona sa RKS moraju da zamene tablice na admin. prelazima. Međutim, po isteku sporazuma, kosovski* zvaničnici najavljuju reciprocitet prema Srbiji. Ali, reg. tablice sa KS oznakama,  svakako se ne izdaju već skoro godinu dana. Zbog toga je većina građana morala da pređe na RKS, te je pitanje ko ih je ukinuo i oko čega se onda pregovara u Briselu. Uz sve to, potpredsednik kosovske vlade, Besnik Bišljimi, posle sastanka u Briselu potvrdio je da neće biti produženja sporazuma i da će Kosovo* uvesti reciprocitet prema srpskim tablicama. Nama ostaje pitanje ko je i zašto u Srbiji prećutao ukidanje, statusnoneutralnih, KS reg. oznaka.

Šta da očekuju Srbi sa Kosova i Metohije?


Na poslednjem sastanku u Briselu, osim što im je prećeno novim taksama i poniženjima, Srbima sa Kosmeta nije obećano ništa. Predstavnik srpske pregovaračke strane, Petar Petković kaže da se albanska strana gotovo i nije izjasnila po pitanjima ključim za Srbe. „Kada je reč o ZSO, energetici, pravosuđu i slobodi kretanja Beslimi je bežao od tih tema nije želeo da razgovara o tome. Zato on danas nije došao sa svojim ekspertima za razliku od Beograda jer mi smo na sastanak doneli tone dokumenata i materijala“, rekao je Petković.

Ima li ikakvog dogovora između Beograda i Prištine?


„Do napretka može da dođe tako što ćemo razgovarati, pričati o konkretnim stvarima svaki put kada se ovde u Briselu sretnemo i da, kada je reč o sporazumima, ne politizujemo pitanja iz energetike, iz pravosuđa, kao ni formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO), već da ispunjavamo ono što je dogovoreno“objasnio je Petković novinarima.

Prištna, ipak, priča svoju priču. Naime, odsustvo sa sastanka bilo je najavljeno čim je stigla informacija o uključivanju Veljka Odalovića u srpsku delegaciju. Objašnjenje je da se Odalović smatra ratnim zločincem na Kosovu*, te da se razmatra i njegovo proglašenje nepoželjnom osobom. Odalović je, sa druge strane, predsedavajući Komisije za nestala lica u Srbiji.

Petković je rekao i da je dogovoreno da se sastanci na tehničkom nivou održavaju jednom mesečno, a da će od razvoja stvari na tom nivou biti dogovoren sastanak na najvišem nivou. Pitanje nestalih lica, navodno je, tačka oko koje je napravljen nekakav pomak, koji nije obrazložen. Ostaje nada da to nije tek nešto sa čime su i jedna i druga strana morale pred javnost. Jer sudeći po izjavama jednog i drugog predstavnika upitno je da li su protekla dva dana proveli u istom gradu.

Piše: Marija Petrović 

Izvor: Kompasportal.rs

Naslovna foto: Nezavisne.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian