Rekonstrukcija vlade u Crnoj Gori – Šta je problem?

Proteklih nedelja svedoci smo toga da je crnogorska parlamentarna većina ponovo upala u krizu.

Autor: Nikola Ilić


Nova kriza je nastala nakon ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija u Cetinjskom manastiru. Sam čin ustoličenja obavljen je tako što su mitropolit Joanikije i srpski patrijarh Porfirije helikopterom bili prebačeni do manastira. Cetinje je bilo blokirane od strane tzv. ,,crnogorskih komita “ koji su želeli da spreče ustoličenje jer SPC smatraju ,,okupatorskom crkvom “. Saobraćaj je bio potpuno blokiran jer su na ulazu u Cetinje demonstranti postavili gume koje su zapalili.

Pre samog ustoličenja bilo je mnogo zahteva da se ono održi na drugom mestu. Sve opozicione stranke su to zahtevale, čak je i Filip Adžić, potpredsednik URE, pozivao mitropolita da to uradi. I sam predsednik Crne Gore Milo Đukanović je otvoreno i bez uvijanja najavljivao nemire u slučaju da se ustoličenje obavi na Cetinju. Svi se sećaju da se on otvoreno zalagao da se Zakonom o slobodi veroispovesti oduzme imovina Srpske pravoslavne crkve pre 1918. godine.

Navodno u noći pre ustoličenja, ministar policije Sergej Sekulović , direktor policije Zoran Brđanin kao i potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović su želeli da se ustoličenje odloži. Patrijarh i mitropolit za to nisu želeli ni da čuju. Ipak crnogorski premijer Zdravko Krivokapić je u ključnom momentu dobio podršku Demokratskog Fronta i Demokrata, stoga je ustoličenje održamo uz visoke mere bezbednosti. Premijer Krivokapić i lideri ovih stranaka su nemire na Cetinju nazvali pokušajem državnog udara u režiji DPS i Mila Đukanovića.


Nekoliko dana nakon ustoličenja Demokratski front i Demokrate kao najveći činioci parlamentarne većine postigli su dogovor o rekonstrukciji vlade i o povećanju broja ministarstava sa aktuelnih 12 na 18. Takođe, ovim dogovorom jasno je iskazano da u rekonstruisanu vladu uđu i predstavnici političkih stranaka kao i da se u istu pozovu manjinske stranke. Ovaj dogovor pozdravili su svi subjekti nove vlasti osim GP URA. Nakon dogovora DF i Demokrata počeli su međusobni napadi medijskim saopštenjima između URA i Demokrata. Demokrate su napale URU jer su navodno bili protiv ustoličenja dok je URA govorila o tome kako je lider Demokrata i predsednik crnogorske skupštine Aleksa Bečić ucenjen navodno snimkom iz Beograda te se zato dogovorio sa DF.


Razgovori o rekonstrukciji Vlade


Poslednjih nekoliko dana premijer Zdravko Krivokapić vodi razgovore sa liderima stranaka parlamentarne većine o rekonstrukciji vlade. Za razliku od ostalih partija, URA želi da ostane koncept ekspertske vlade. 38 od 41 poslanika vladajuće većine zalažu se za ulazak predstavnika političkih partija u vladu. Čak je i Srđan Pavićević, lider Civisa ( deo poslaničkog kluba ,, Crno na bijelo”koju predvodi URA) rekao kako ekspertska vlada i nije baš realna priča. Konkretni predlog kako bi nova vlada trebalo da izgleda uputio je Pokret za promjene. Oni smatraju da bi njihov lider Nebojša Medojević trebalo da dobije mesto potpredsednika Vlade zaduženog za bezbednosni sektor i pravosuđe.

Božena Jelušić iz URE je izjavila da je rekonstrukcija vlade želja onih pojedinaca iz parlamentarne većine koji bi da dođu na funkcije. Međutim,postavlja se pitanje ,ako je GP URA protiv političara u Vladi, zašto je njihov lider Dritan Abazović u istoj? Takođe, kakva je to vlada u kojoj učestvuju samo oni koji su na izborima 30.08.2020. osvojili 5,54 % dok svi ostali ne mogu biti u njoj? Nigde u svetu takvog slučaja nema.

DF otvoreno od samog formiranja vlade govori kako su strane ambasade, vlasnici Vijesti, zalaganjem da se formira ovakva vlada ukrali izbornu volju građana. U GP URA ističu fenomenalne rezultate u borbi protiv korupcije i kriminala. Ipak realnost je drugačija. Svi koji su bili uhapšeni su ubrzo i pušteni. Primer za to su Budimir Krstović i njegova ćerka Marina kojima je zaplenjena 1,4 tone kokaina i koji su posle nekoliko dana pušteni da se brane sa slobode.

Izvor: https://www.gov.me/cyr/vlada-crne-gore/sastav-vlade

Svi zahtevi GP URA u sporazumu Krivokapića , Bečića i Abazovića su ispunjeni. Spoljnopolitički kurs je nepromenjen, nije povučeno priznanje tzv. Kosova i nije bilo promene državnih simbola (himne,grba,zastave). A da li je URA pristala na neki kompromis? Rekao bih da nije . Vlada je sastavljena uglavnom po njihovim željama, čak su dobili čitav bezbednosni sektor na upravu. Treba naglasiti da su odbornici URE u Skupštini Cetinja glasali da se Cetinjski manastir stavi pod jurisdikciju same opštine. Vlada je ipak tu nelegalnu odluku poništila. Zbog stava GP URA da se ne menja eskperstki koncept vlade, jedan od lidera DF Milan Knežević izjavio je da ne vidi izlaz iz ove situacije. Lider Prave Crne Gore Marko Milačić pozvao je GP URA da prestane sa ucenama. Ova vlada po mišljenju većine građana nije ispunila očekivanja. Nije došlo do demontaže DPS partokratije i do čišćenja biračkog spiska (famozni glasači iz Luksemburga i drugih država).

Lično smatram da bi rekonstrukcija vlade sa uvođenjem političara unela svežinu i da bi se aktivnije krenulo u promenu sistema. GP URA bi ako želi dobro građanima Crne Gore trebalo da pristane na dogovor. Jer kompromis znači da prihvatiš i nešto sa čime se i ne slažeš.

Autor: Nikola Ilić

Izvor: Opseg.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian