FILM KOJI MORATE POGLEDATI: Srbija veća od straha

Polučasovni dokumentarno-igrani film ,,Srbija veća od straha : Predavanje o tišini profesora Pavlovićaʼʼ osvetljava sudbine žrtava stradalih u masakru počinjenom oktobarskih dana 1941. godine u Kragujevcu i okolnim selima.

Kroz likove profesora i direktora kragujevačke gimnazije, nemačkog oficira, majke čije je dete streljano i dečaka svedoka streljanja gledaoci će moći da se upoznaju sa istoriografskim činjenicama o kragujevačkoj tragediji i da tim putem obogate i objektivizuju svoja znanja i sačuvaju od zaborava žrtve ratnih zločina počinjenih tokm Drugog svetskog rata.

Dokumentarno-igrani film sniman je na autentičnim lokacijama gde se zločin dogodio i gde se danas nalazi Spomen-park ,,Kragujevački oktobarʼʼ.

,,Vama je neshvatljivo da mi, odrpani, iscepanih laktova,
Mi, za koje su vam vaši govorili da smo pogana, dripačka rasa,
Stojimo uzdignute glave i uspravnog stasa.
I ne drhte nam vezane ruke, i ne tresu nam se obnažena ramena,
I gledamo vas… gledamo…
I vidimo da vaša klecaju kolena
Pred snagom pogleda naših“.

Reditelj filma je Ivica Vidanović.
Stručni konsultant je bio istoričar Bojan Arbutina, kustos Muzeja žrtava genocida.
Direktor fotografije je Bratislav Stevanović. Montažer je Milan Radić, a organizatorka Milica Nikolić. Snimatelj zvuka je Belka, dok su rasvetljivači bili Goran Nikolić i Momir Dimitrijević. Pratilac kamere je bio Stefan Branković, dok je za obradu zvuka bio zadužen Dejan Košanin.

U filmu nastupaju dramski umetnici Jelica Kovačević, Nenad Maričić, Radomir Nikolić i Strahinja Berić. Statisti su bili Goran Macuzić, Strahinja Simović, Dimitrije Arsenijević, Filip Filipović i Nikola Tomić.
Narator je bila dramska umetnica Biljana Đurović.

Muzej žrtava genocida zahvaljuje ,,Filmskim novostimaʼʼ, Spomen-parku ,,Kragujevački oktobarʼʼ, Radio televiziji Srbije, Vladimir Tomčiću, Marijani Stanković, Jovani Kesić, Aleksandri Mišić i Nikoli Govedarici na podršci pruženoj tokom realizacije ovog ostvarenja.

Produkcija filma: Muzej žrtava genocida u saradnji sa BOKEH.BG & Cinnamon Films.


Naslovna foto: Kurir

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian