“I JA SAM DAO REČ”: Jesmo li zaboravili vojnika koji je majoru Tepiću čuvao leđa i poginuo s njim?

Herojskim podvigom major Milan Tepić, koji je te ratne 1991. godine poginuo pošto je digao u vazduh skladište municije u Bjelovaru i sa sobom odneo u smrt nekoliko desetina neprijatelja, ušao je u anale kao novi Stevan Sinđelić.

Tu i tamo se provuče da je zajedno sa njim u carstvo nebesko otišao i vojnik sa odsluženja redovnog vojnog roka Stojadin Mirković (19), a malo njih zna da je odbio naređenje majora Tepića da uđe u zaklon i čuvao mu leđa pošto je iz oklopnog transportera delovao po neprijatelju.


Grupa mladih rodoljuba podseća državu na još jednog heroja


Zato je grupa mladih rodoljuba na godišnjicu herojskog čina, Marko, Ivan, Branko sa ostalom braćom, napravila još jednu u nizu patriotsku akciju želeći da spreče zaborav na Stojadina i njegovo herojsko delo.

(VIDEO) “I ja sam dao reč”: Srbija zaboravila na vojnika Mirkovića koji je herojski poginuo čuvajući leđa majoru Tepiću

Građani su počast mladom heroju odali kod spomenika majoru Milanu Tepiću, nalepili foto-tapet sa njegovim likom na obližnji zid kako bi bio pored svog majora i sa 27 baklji označili 27 godina koje su protekle od njihovog herojskog čina.

Stojadinova majka Anica Mirković prepričava ono što joj pada veoma teško.

– Puna tri meseca, kad je otišao u Bjelovar, nismo s njim uspevali da stupimo u kontakt – kaže Anica. – Kad sam na televiziji čula da je skladište u kasarni u Bjelovaru dignuto u vazduh, nešto mi je govorilo da je Cole poginuo. Kad sam sa grupom roditelja otišla u Bjelovar, vojnici su mi rekli da je stradao. Prošle su pune četiri godine dok zvanično nismo bili obavešteni da je poginuo s majorom Tepićem.

Hrabri Valjevac nastradao je u oklopnom transporteru, iz kog je rafalom kosio napadače na glavno skladište kasarne JNA u Bjelovaru. Transporter je gađan “zoljama”. Sahranjen je 18. jula 1995. na seoskom groblju. Za junaštvo, posmrtno je odlikovan 31. decembra 1999. Ordenom za zasluge u oblasti odbrane i bezbednosti prvog stepena.

(Izvor i foto:sajkaca.rs, Nacionalist.rs; Novosti.rs)

Tekst od 29.09.2021.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RSSerbian